Skoči do osrednje vsebine

Uradni obisk na Hrvaškem

Kdaj
Predsednik vlade dr. Robert Golob bo na povabilo predsednika Vlade Republike Hrvaške Andreja Plenkovića na uradnem obisku na Hrvaškem.

Gre za tretje srečanje aktualnih predsednikov vlad, ki sta se nazadnje srečala 28. marca letos na Brdu pri Kranju. Osrednji temi pogovorov voditeljev bosta področje energetike in sodelovanja med državama, govorila bosta tudi o migracijah in razmerah na Zahodnem Balkanu.   
 
Predsednika vlad bosta nadaljevala pogovore o temah, ki sta jih obravnavala na delovnem srečanju na Brdu pri Kranju, 28. marca. Na področju energetike so v ospredju vprašanja, povezana z NEK in LNG Krk. Nadaljevala bosta pogovore o nadgradnji terminala LNG Krk, da bi postalo vozlišče za centralno Evropo in kako bi Slovenija s sosednjimi državami lahko pri tem sodelovala. Prednosti tovrstnega večstranskega sodelovanja sta tudi zmanjševanje odvisnosti od ruskega plina in diverzifikacija oskrbe s plinom. Ministra za energetiko bosta podpisala Sporazum o solidarnostnih ukrepih za zagotovitev zanesljivosti oskrbe s plinom.
  
Ob robu srečanja bo podpisan tudi Sporazum med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške o čezmejnem sodelovanju pri nudenju nujne medicinske pomoči in bolnišničnega zdravljenja. S sklenitvijo navedenega akta se bo izboljšal dostop do zdravstvenega varstva in zagotovila kontinuiteta zdravstvenega varstva v čezmejnem območju Istrske županije in Obalno-kraške regije.
 
Prav tako bosta premierja izmenjala stališča o migracijah. Slovenija bo nadaljevala s podporo ukrepom za preprečevanje nedovoljenih migracij in pri tem izpostavila učinkovit nadzor zunanjih meja EU. Pri varovanju zunanjih meja vidimo ključno vlogo agencij in boljši izkoristek stalne enote Frontexa na zunanjih mejah EU. 
 
Predsednika vlad se bosta dotaknila tudi razmer na Zahodnem Balkanu, še posebej v BiH in odnosov med Beogradom in Prištino.

Zainteresirane predstavnike medijev, ki bi se želeli pridružiti delegaciji predsednika vlade, vljudno prosimo za povratno e-sporočilo najkasneje do srede, 12. julija, do 10.00. Za medije bo organiziran prevoz.

Za podrobnejše informacije se lahko obrnete na Lauro Miklič iz Kabineta predsednika vlade (031 233 754).

PROGRAM

Petek, 14. julij 2023

10.30: Uradni sprejem predsednika vlade dr. Roberta Goloba z vojaškimi častmi pred Uradom predsednika Vlade Republike Hrvaške

Fototermin
Lokacija: Banski dvori, Zagreb

nato: Vpis predsednika vlade v Zlato knjigo gostov in uradni fototermin pred zastavami

Fototermin
Lokacija: Banski dvori, Zagreb

10.40: Pogovor predsednikov vlad na štiri oči

Fototermin na začetku
Lokacija: Banski dvori, Zagreb

10.50-11.25: Plenarni pogovori med delegacijama, ki jih vodita predsednika vlad

Fototermin na začetku
Lokacija: Banski dvori, Zagreb

nato: Podpis sporazumov

Fototermin
Lokacija: Banski dvori, Zagreb

11.35–12.05: Novinarska konferenca predsednikov vlad

(Neposredni prenos bo le v hrvaškem jeziku na https://www.youtube.com/@VladaRepublikeHrvatske)

Fototermin
Lokacija: Banski dvori, Zagreb

12.15: Prihod predsednika vlade dr. Roberta Goloba v Urad predsednika Republike Hrvaške, kjer ga sprejme hrvaški predsednik Zoran Milanović

Fototermin
Lokacija: Urad predsednika republike, Zagreb

12.15-13.10: Uradni fototermin pred zastavami, pogovor na štiri oči in plenarni pogovori med delegacijama

Fototermin na začetku
Lokacija: Urad predsednika republike, Zagreb

13.20: Prihod predsednika vlade dr. Roberta Goloba v hrvaški sabor, kjer ga sprejme predsednik Gordan Jandroković

Fototermin
Lokacija: Hrvaški sabor, Zagreb

13.20-14.00: Uradni fototermin pred zastavami in plenarni pogovori med delegacijama

Fototermin na začetku
Lokacija: Hrvaški sabor, Zagreb

14.10-15.40: Svečano kosilo, ki ga v čast predsedniku Vlade Republike Slovenije gosti predsednik Vlade Republike Hrvaške in nato zaključek uradnega obiska