Skoči do osrednje vsebine

Visoki politični forum o trajnostnem razvoju 2023

Kdaj do
V New Yorku od 10. do 20. julija poteka vsakoletni Visoki politični forum o trajnostnem razvoju, ki se ga bo udeležil tudi podpredsedujoči biroja Vodne konvencije, dr. Aleš Bizjak (MNVP).

Program letošnjega foruma se osredotoča na pospešitev okrevanja po pandemiji COVID-19 in na polno implementacijo ciljev Agende 2030 za trajnostni razvoj na vseh ravneh. Na letošnjem forumu bo poglobljeno pregledano izvajanje in stanje ciljev trajnostnega razvoja 6, 7, 9, 11 in 17. Forum bo hkrati priložnost za okrepitev in pripravo vsebin za potrebe Vrha ciljev trajnostnega razvoja 2023 v septembru 2023. V ministrskem segmentu foruma so predvidene predstavitve prostovoljnih nacionalnih poročil izbranih držav. Vzporedno s programom foruma se bodo odvijali številni posebni in stranski dogodki.

Osrednji celodnevni dogodek foruma v povezavi z vodo bo Cilj 6 in Akcijska vodna agenda, potekal bo 17. julija. Dogodek bo podal pregled aktivnosti na pospeševalcih Cilja 6 (vladovanje, inovacije, podatki in informacije, institucionalna rast in financiranje) ter v povezavi z njimi predstavil izbrane zaveze iz Akcijske vodne agende. Na posebnem dogodku bo podpredsedujoči biroja Vodne konvencije, dr. Aleš Bizjak (Ministrstvo za naravne vire in prostor), moderiral dogodek  ob priložnosti pristopa 50. članice k Vodni konvenciji, Gambije.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je v sodelovanju z ministrstvom za naravne vire in prostor za Visoki politični forum pripravil tudi stranski dogodek – panel The Paradox of Climate Change: Spoiler or Driver of Transboundary Water Cooperation?, ki bo potekal 18. julija. Na dogodku bo nastopilo šest uveljavljenih panelistov, predstavnikov afriških držav, Ekonomske komisije Združenih narodov za Evropo - UNECE (angleško United Nations Economic Commission for Europe), Svetovne banke, UNESCO IHP (angleško The UNESCO Intergovernmental Hydrological Programme) in IHE Delft (angleško Institute for Water Education).