Skoči do osrednje vsebine

Aktivnosti članov vlade na dan solidarnosti

Kdaj
Dejavnosti članov Vlade Republike Slovenije na dan solidarnosti.

Informacija za medije: za predstavnike medijev, ki želijo na območje z omejenim dostopom, je zbirno mesto ob 10.00 pri supermarketu Tuš v Mozirju (Na trgu 53, Mozirje). Vodja poti je pripadnik Civilne zaščite Sebastjan Žvipelj (gsm: 041 737 755).


Aktivnosti članov vlade na dan solidarnosti:

Predsednik vlade dr. Robert Golob, ki opravlja tudi funkcijo ministra za zdravje, si bo z generalno sekretarko Rdečega križa Slovenije Cvetko Tomin in generalnim tajnikom Slovenske karitas Petrom Tomažičem ogledal poplavljena naselja v občini Komenda. V nadaljevanju si bo predsednik vlade v občini Mengeš ogledal uničen vrtec in nekatere druge poškodovane objekte, srečal pa se bo tudi s predstavniki gasilskega društva Mengeš.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon bo na dan solidarnosti obiskala letališče Slovenj Gradec in Rečico ob Savinji. Na obeh lokacijah se bo skupaj z direktorjem Uprave za zaščito in reševanje Leonom Behinom srečala s predstavniki tujih oboroženih sil, ki pomagajo pri odpravi posledic ujme. V Kampu Menina se bo srečala tudi s prostovoljci, ki pomagajo pri obnovi kampa.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar bo od 10. ure naprej na terenu. Obiskal bo policijski postaji v Laškem in Žalcu ter štab civilne zaščite v Gornjem Gradu.
 
Minister za obrambo Marjan Šarec bo na terenu na Koroškem.

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac bo s sodelavkami in sodelavci:

  • dopoldan v CUDV Črna na Koroškem, kjer bo sodeloval v dnevnih podpornih dejavnostih in se srečal z zaposlenimi,
  • popoldan v Domu Na Fari v Prevaljah, kjer bo sodeloval v dnevnih podpornih dejavnostih in se srečal z zaposlenimi.

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda bo odšel v Slovenj Gradec. Obiskal bo tamkajšnjo osnovno šolo in Osnovno šolo Podgorje ter zbirni center za pomoč na letališču.

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič bo obiskal podjetje BISOL Group v Preboldu, ki so ga močno prizadele poplave. Po prvih ocenah gre za 30 milijonov evrov škode, proizvodnja bo verjetno več mesecev zaprta. BISOL Group je visokotehnološko podjetje, ki je odličen primer sodelovanja med gospodarstvom in univerzami.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han se bo pridružil organizirani skupini prostovoljcev, ki bo pomagala v Laškem.

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko se bo udeležila s Civilno zaščito usklajene akcije, ki jo organizira Mestna občina Celje. Na pot se bodo odpravili z avtobusom, ki ga je najela celjska občina. Pomagali bodo v Savinjski regiji.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko se bo ob 8:30 sestala na kriznem sestanku s predstavniki kmetov in Kmetijsko gozdarskim zavodom Celje (prostori KGZ, Šmihelska c. 2, Mozirje). 

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan si bo danes ogledal posledice ujm v občinah Žiri, Škofja Loka in Gorenja vas – Poljane. Izjava za medije bo ob 16.00 na lokaciji Kidričeva 51a, 4220 Škofja Loka (štab civilne zaščite).

Minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek bo obiskal Dravograd in skladišče Rdečega križa, kjer bo pomagal razvažati pomoč. Z njim bo delala tudi njegova družina.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec bo s sodelavci kot prostovoljec pomagal v Škofji Loki. Pridružil se bo čistilni akciji, ki bo potekala jutri med 9. in 13. uro. Delo bo potekalo predvsem na poškodovanih brežinah vodotokov. 

Ostali ministri in ministrice bodo pripravljali nujne intervencijske in sanacijske ukrepe za odpravo posledic ujme na svojih ministrstvih.