Skoči do osrednje vsebine

Svečana akademija ob 20. obletnici Zakona o dostopu do informacij javnega značaja

Kdaj do
Kje Akademije za glasbo v Ljubljani
Marca 2023 je minilo 20 let od uveljavitve prvega Zakona o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ). Ob svetovnem Dnevu pravice vedeti, ki ga vsako leto obeležujemo 28. septembra, Ministrstvo za javno upravo in Informacijski pooblaščenec organiziramo svečano akademijo, na kateri bomo obeležili 20. obletnico ZDIJZ.

Na dogodku se bomo ozrli nazaj v preteklost in se spomnili nastanka ZDIJZ, vseh sprememb, ki jih je zakon prinesel skozi čas ter vpliv, ki ga ima na vse nas - na državljane, podjetja in druge subjekte, kakor tudi pogledali v prihodnost, izzive in odprta vprašanja, ki se nanašajo na ZDIJZ.

Na svečani akademiji bo kot častna gostja zbrane nagovorila predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, v imenu gostiteljev pa ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

Sledila bo Podelitev nagrade Ambasador transparentnosti in okrogla miza, na kateri bodo razpravljavci diskutirali o uresničevanju pravice dostopa do informacij javnega značaja v Sloveniji v zadnjih 20 letih. Na okrogli mizi bodo sodelovali:
- dr. Pavel Gantar, nekdanji minister za informacijsko družbo,
- mag. Kristina Kotnik Šumah, namestnica informacijske pooblaščenke,
- Borut Mekina, novinar Mladine,
- dr. Špelca Mežnar, ustavna sodnica,
- dr. Robert Šumi, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije.