Skoči do osrednje vsebine

Vloga in pomen spletnih platform za varnejši in zaupanja vreden internet

Kdaj do
Kje Hiša Evropske Unije
Vas zanima, kako bo potekalo sodelovanje spletnih platform z zaupanja vrednimi prijavitelji in ali lahko računamo na družbeno odgovornost spletnih platform pri spopadanju s škodljivimi vsebinami?

Na ta in podobna vprašanja bomo poskušali odgovoriti na posvetu na temo vloge in pomena spletnih platform za varnejši in zaupanja vreden internet, ki bo v torek, 10. oktobra 2023, ob 10:30 uri v Hiši Evropske Unije na Dunajski cesti 20 v Ljubljani.

Na Ministrstvu za digitalno preobrazbo organiziramo posvet z namenom spodbuditve razprave o implementaciji Akta o digitalnih storitvah (angleško Digital Services Act – DSA) in strateški usmeritvi ministrstva glede prizadevanj za varnejši in zaupanja vreden internet. Poleg omenjenih tem bomo spodbudili razpravo o modelih financiranja zaupanja vrednih prijaviteljev, pasteh sodelovanja preverjenih raziskovalcev s spletnimi platformami in smiselnosti izvajanja projektov raziskave in razvoja (angleško Research and Development – R&D) preglednosti delovanja spletnih platform in njihovega vpliva na družbo.

Akt o digitalnih storitvah določa harmonizirana pravila za varno, predvidljivo in zaupanja vredno spletno okolje, ki spodbuja inovacije in v katerem so učinkovito zaščitene temeljne pravice iz Listine Evropske unije o temeljnih pravicah. Akt tako ureja procesne poti za odpravo nezakonitih vsebin pri ponudnikih posredniških storitev  in zanje določa obveznosti.

Posvet bo z uvodnim nagovorom odprla ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh, sledil bo kratek uvod na temo vloge in pomena spletnih platform za varnejši in zaupanja vreden internet ter panelna razprava, ki jo bo moderiral Marjan Turk, napoteni nacionalni strokovnjak na Generalnem direktoratu za komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologijo pri Evropski komisiji.

Prijave sprejemamo do zapolnitve mest na povezavi, kjer se nahaja tudi več podatkov o dogodku:

dogodki.vlada.si/varen-internet