Skoči do osrednje vsebine

Konferenca Programa CERV in JUST od blizu: soustvarjamo demokratične, vključujoče in pravične družbe

Kdaj do
Kje Bela dvorana, Grand Hotel Union, Miklošičeva cesta 1, Ljubljana
Ministrstvo za pravosodje in Kulturno izobraževalno društvo PiNA, v vlogi nacionalne kontaktne točke programa CERV, bosta 11. oktobra 2023 v Beli dvorani Hotela Union v Ljubljani gostila konferenco “Programa Državljani, enakost, pravice in vrednote (CERV) in Pravosodje (JUST) od blizu: soustvarjamo demokratične, vključujoče in pravične družbe”.

Na konferenci bosta predstavljena programa CERV in JUST, organizirana pa bo tudi delavnica, na kateri bodo udeleženci spoznali dobre prakse in ključne elemente projektov za uspešno črpanje finančnih sredstev iz omenjenih programov. Konferenca je v celoti odprta tudi za predstavnike medijev s prijavo do 10. oktobra 2023 na pr.mp@gov.si.

Program CERV (Citizens, Equality, Rights, Values) – Državljani, Enakost, Pravice, Vrednote je okoli 1,55 milijarde EUR vreden evropski program, ki s finančno podporo organizacijam civilne družbe krepi pravice in vrednote, skupne vsem državam članicam EU, za katere so značilni pluralizem, nediskriminacija, strpnost, pravičnost, solidarnost in enakost. Program podpira razvoj odprtih, demokratičnih, enakopravnih in vključujočih družb, ki temeljijo na vladavini prava in spodbujajo državljane k aktivnemu državljanstvu ter na podlagi skupnih vrednot, zgodovine in izkušenj, bogatijo raznolikost EU.

Program JUST – Pravosodje nekajkrat letno nudi možnost prijave na razpise za sofinanciranje projektov na področju pravosodja in temeljnih pravic (nepovratna finančna sredstva v vrednosti do 90 % celotnega projekta). Namen sofinanciranja projektov je spodbujanje pravosodnega sodelovanja v civilnih in kazenskih zadevah, izobraževanja sodnikov, državnih tožilcev in drugih pravosodnih deležnikov ter podpori mednarodnim projektom s področja e-pravosodja in pravic žrtev kaznivih dejanj ter procesnih pravic oseb osumljenih ali obdolženih kaznivih dejanj.

Program konference

9.45–10.00   Registracija in kava dobrodošlice

10.00            Pozdravna nagovora

  • dr. Igor Šoltes, državni sekretar Ministrstva za pravosodje in
  • Borut Jerman, predsednik društva PiNA.

sledi              Okrogla miza “Priložnosti, izzivi in pomen Evropskih centraliziranih programov CERV in JUST”

  • dr. Jerneja Jug Jerše, vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji,
  • red. prof. dr. Tjaša Ivanc, Pravna fakulteta Univerze v Mariboru,
  • Katarina Bervar Sternad, direktorica PIC – Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja. 

11.45–13.00   Delavnica »CERV in JUST od blizu«

  • Simona Podobnikar, Društvo Amnesty International Slovenije,
  • Maja Ladić, Mirovni inštitut;
  • Ines Stilin, Ljudska univerza Celje;
  • Mohor Fajdiga, Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani.

Zagotovljeno je simultano tolmačenje v znakovni jezik.