Skoči do osrednje vsebine

Minister Marjan Šarec se bo v Bruslju udeležil srečanja obrambnih ministrov Nata

Kdaj do
Kje Bruselj
Minister za obrambo Marjan Šarec se bo v Bruslju udeležil srečanja obrambnih ministrov Nata. Srečanje predstavlja priložnost za potrditev nadaljnje podpore Ukrajini, pregled naporov, usmerjenih v krepitev zavezniške odvračalne in obrambne drže, ter razpravo o aktualnem dogajanju v Natovih operacijah in misijah.

Prvi dan bodo ministri zasedali v sklopu Sveta Nato–Ukrajina, prvič na ravni obrambnih ministrov, na katerem bo novi ukrajinski obrambni minister Rustem Umerov poročal o trenutni varnostni situaciji v Ukrajini.  Razprava bo predvidoma potekala tudi o prihodnjem sodelovanju in nadaljnji podpori Nata v okviru Celovitega paketa pomoči (angleško Comprehensive Assistance Package - CAP).

Naslednji dan bo sledilo zasedanje v zavezniškem formatu s povabljeno Švedsko, kjer bo pozornost namenjena napredku pri krepitvi zavezniške odvračalne in obrambne drže, s poudarkom na implementaciji odločitev, sprejetih na vrhu Nata v Vilni. Poleg tega se bo razpravljalo tudi o ključnih aktivnostih v naslednjih mesecih, ki bodo zaznamovani s pripravami na vrh Nata v Washingtonu, na katerem se bo zaznamovala tudi 75-letnica zavezništva.

Zadnje zasedanje bo namenjeno pregledu in razpravi o Natovih operacijah in misijah, prednostno operaciji Kfor na Kosovu ter Natovi misiji v Iraku. Ob skorajšnjem izteku letne resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov operaciji Eufor Althea v Bosni in Hercegovini bodo ministri pozornost predvidoma namenili tudi varnostni situaciji v državi.

Še pred uradnim začetkom se bodo ministri srečali znotraj Kontaktne skupine za podporo obrambi Ukrajine (angleško Ukraine Defence Contact Group – UDCG) pod vodstvom obrambnega ministra ZDA Lloyda Austina, kjer bodo razpravljali o nadaljnji vojaški in drugi podpori Ukrajini pri soočanju z rusko vojaško agresijo.

Ob robu zasedanja bo potekalo tudi srečanje obrambnih ministrov zaveznic, ki sodelujejo v konceptu vodilne države pod vodstvom Zvezne republike Nemčije.