Skoči do osrednje vsebine

28. zasedanje konference pogodbenic Okvirne konvencije Združenih narodov o spremembi podnebja

Kdaj do
Kje Dubaj, Združeni arabski emirati
V drugem tednu 28. zasedanja konference pogodbenic Okvirne konvencije Združenih narodov o spremembi podnebja - COP 28 se bosta zasedanja z Ministrstva za naravne vire in prostor udeležila Maša Kociper, državna sekretarka kabinetu predsednika Vlade Republike Slovenije in dr. Aleš Bizjak, podpredsedujoči Vodni konvenciji pri Ekonomski komisiji Združenih narodov (ZN) za Evropo.

Državna sekretarka Maša Kociper se bo udeležila več ministrskih in stranskih dogodkov na temo narave, voda in gora. Udeležila se bo tudi okrogle mize in ministrskega dogodka na temo varstva in obnove ekosistemov površinskih voda. Prav tako je predvidena njena prisotnost na stranskem vodnem dogodku v okviru Azerbajdžanskega paviljona, ga soorganizira Slovenija. Državna sekretarka Maša Kociper se bo udeležila tudi ministrskega dogodku, ki bo obravnaval pomen ohranjanja gorskih ekosistemov v luči naraščajočih negativnih učinkov podnebnih sprememb.

Dr. Aleš Bizjak se bo kot predstavnik Slovenije in podpredsedujoči Vodni konvenciji kot soorganizator in panelist udeležil petih stranskih dogodkov v organizaciji Ekonomske komisije ZN za Evropo, Slovenije in drugih partnerjev. V okviru aktivnosti Vodnega paviljona bo s skupino mednarodnih ekspertov deloval kot vodni odposlanec na izbranih dogodkih izven Vodnega paviljona in kot eden uradnih govorcev Vodnega paviljona za medije.

Namen letošnjega zasedanja konference pogodbenic je doseči dogovor o povečani ambiciji za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in, skladno s Pariškim sporazumom, zagotoviti omejitev segrevanja ozračja na 1,5 stopinje Celzija. Konferenca bo osredotočena na ukrepe za prilagajanje na posledice podnebnih sprememb, njihovo izvajanje ter na zaveze za dvig podnebnega financiranja, predvsem za najbolj ranljive države, vključno s področjem izgub in škod.