Skoči do osrednje vsebine

Okrogla miza ob 75. obletnici sprejetja Splošne deklaracije človekovih pravic

Kdaj do
Kje Mala dvorana Državnega zbora RS, Šubičeva 4
V letu 2023 obeležujemo 75. obletnico Splošne deklaracije človekovih pravic. Ob tej pomembni obletnici Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) skupaj s Fakulteto za družbene vede in Društvom za Združene narode Slovenija organizira okroglo mizo s poudarkom na uveljavitvi načel Deklaracije: svoboda, enakost in pravičnost za vse, v Sloveniji in na mednarodni ravni.
Logotip 75. obletnice sprejetja Splošne deklaracije človekovih pravic

Logotip 75. obletnice sprejetja Splošne deklaracije človekovih pravic

Razprava na okrogli mizi se bo osredotočila na vpliv Splošne deklaracije tako na udejanjanje človekovih pravic v Sloveniji kot na prispevek Slovenije k uresničevanju človekovih pravic na mednarodni ravni, ob upoštevanju aktualnih izzivov in neugodne klime za človekove pravice.

Okroglo mizo bodo slavnostno nagovorili predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič in predsednik Državnega sveta Marko Lotrič, državna sekretarka na MZEZ Sanja Štiglic in preko video nagovora visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk.

Uvodničar v razpravo bo varuh človekovih pravic Peter Svetina. Med razpravljavci bodo predstavniki Državnega zbora, vladnih organov, akademske sfere, nevladnih organizacij in mladinska delegatka.