Skoči do osrednje vsebine

Med zimskimi počitnicami tabor MORS in mladi prvič z vsebinami zaščite in reševanja

Kdaj do
Kje Vojašnica Boštjana Kekca, Bela 153, 4263 Bohinjska Bela
Minister za obrambo Marjan Šarec bo na Bohinjski Beli nagovoril mlade (skupaj z njihovimi starši), ki se bodo udeležili letošnjega zimskega tabora MORS in mladi.

Ta bo potekal v dveh zaporednih terminih glede na šolske počitnice, in sicer:

  • od 19. do 23. februarja 2024 z uradnim koncem v petek, 23. februarja, ob 16. uri in nagovorom ministra Marjana Šarca,
  • od 26. februarja do 1. marca 2024 z uradnim koncem v petek, 1. marca, ob 16. uri in nagovorom ministra Marjana Šarca.

Program za medije (petek, 23. februar, in petek, 1. marec 2024):

  • ob 14.45          zbor v Vojašnici Boštjana Kekca (Bela 153, 4263 Bohinjska Bela)
  • ob 15.00          ogled nekaterih aktivnosti ob koncu tabora
  • ob 16.00          nagovor ministra za obrambo Marjana Šarca
  • ob 16.10          predstavitev možnosti sodelovanja s Slovensko vojsko

Letošnjega prvega zimskega tabora se udeležuje 143 mladih, na drugem taboru pa pričakujemo 116 udeleženk in udeležencev, s čimer se nadaljuje porast zanimanja, ki smo ga zaznali že leta 2023, ko smo beležili rekordno število prijav za poletni tabor. Zadnji dan tabora po 13. uri je že tradicionalno namenjen staršem, ki se po želji pridružijo mladim pri aktivnostih, kot so postiljanje vojaške postelje, saniteta, gašenje požara in streljanje z zračno puško.

Zimskemu taboru bodo letos prvič dodane tudi vsebine s področja zaščite in reševanja, kot so reševanje s psi iz snežnih plazov in gašenje požarov. Več o taborih v nadaljevanju.

O taboru MORS in mladi

Tabor MORS in mladi je namenjen še ne polnoletnim dijakinjam in dijakom, ki si želijo pobliže spoznati vojaški poklic, nadgraditi vedenje o preživetju v naravi in orientaciji ter izboljšati svojo telesno pripravljenost. Udeleženke in udeleženci se ob tem srečajo tudi z vrednotami, ki predstavljajo vrednote pripadnikov Slovenske vojske – enotnost, predanost, solidarnost in sodelovanje, lojalnost, ljubezen do domovine in strmenje k skupnemu cilju.

Ministrstvo za obrambo poletni tabor MORS in mladi organizira od leta 2005, leta 2019 smo začeli tudi z zimsko izvedbo tabora. Tako na poletnih kot tudi na zimskih taborih opažamo velik porast zanimanja med mladimi, zato smo že leta 2023 povečali število mest za udeležence. Lani smo tako pozdravili skupaj preko 700 udeleženk in udeležencev.

V petih dneh, kolikor tabor poteka, bodo imeli mladi priložnost spoznati veščine preživetja v naravi in na bojišču, veščine gorništva, premikanja na smučeh in krpljah, orientacije, streljanja z zračno puško ter osnove prve pomoči. Prav tako na vsakem izmed taborov pripravimo predstavitev različnih enot Slovenske vojske (Vojaška policija, Enota za specialno delovanje …). To leto, kot že omenjeno, smo taboru prvič dodali tudi vsebine s področja zaščite in reševanja.

Predstavnike medijev vabimo, da se nam pridružijo oba petka – 23. februarja in 1. marca 2024 ob 14.45 v Vojašnici Boštjana Kekca, Bela 153, 4263 Bohinjska Bela. Če želite aktivnosti spremljati že v dopoldanskih urah, nam to prosimo sporočite.

Z veseljem vam zagotovimo tudi dodaten video- ali fotomaterial aktivnosti, ki so se odvijale med tednom.

Več informacij: Nika Vrhovnik, mobilni telefon 051 610 555