Skoči do osrednje vsebine

Srečanje predsednika vlade s kanclerjem Zvezne republike Nemčije Olafom Scholzem

Kdaj
Kje Brdo pri Kranju
Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob bo na delovnem obisku gostil kanclerja Zvezne republike Nemčije Olafa Scholza.

Sogovornika se bosta v bilateralnih pogovorih dotaknila razmer v Ukrajini, na Zahodnem Balkanu in na Bližnjem vzhodu, s poudarkom na vojni v Gazi. Posvetila se bosta tudi širitvi EU v povezavi z reformo EU in strateško agendo, migracijam in aktualnimi temami v okviru zveze NATO v luči vrha zavezništva julija v Washingtonu. Sogovornika bosta podprla uresničevanje skupnih aktivnosti v okviru akcijskega načrta, ki sta ga za obdobje 2022 – 2024 julija lani podpisali zunanji ministrici obeh držav v Berlinu.

Slovenija in Nemčija sta politični, gospodarski in strateški partnerici. Dvostransko sodelovanje je odlično, politični dialog poteka redno na vseh ravneh. Nemčija sodi med najpomembnejše zunanjetrgovinske partnerje Slovenije. Sodelovanje obeh držav je model dobrega sodelovanja tako v okviru EU, zveze NATO kot drugih mednarodnih forumov. Državi delita zavedanje o pomenu spoštovanja temeljnih evropskih vrednot in sta v skupini držav prijateljic vladavine prava. Sodelujeta tudi v skupini držav prijateljic za večjo uporabo kvalificirane večinske odločitve v skupni zunanji in varnostni politiki EU.

Lokacija: Kongresni center Brdo

Program obiska:

16.28
Prihod kanclerja Zvezne republike Nemčije gospoda Olafa Scholza pred glavni vhod Gradu Brdo, kjer ga pričaka in pozdravi predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob

fototermin za uradne fotografe in snemalce

16.30
Fototermin predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba in kanclerja Zvezne republike Nemčije gospoda Olafa Scholza

Lokacija: zunanja terasa oziroma Mali kristalni salon

16.40
Pogovor na štiri oči med predsednikom Vlade Republike Slovenije in zveznim Zvezne republike Nemčije

fototermin na začetku, Srebrni salon, 1. nad.

17.20
Novinarska konferenca predsednika Vlade Republike Slovenije in kanclerja Zvezne republike Nemčije

Dvorana Splendens, Kongresni center Brdo

18.00
Delovna večerja, ki jo gosti predsednik Vlade Republike Slovenije

fototermin na začetku, Velika kristalna dvorana, Grad Brdo