Skoči do osrednje vsebine

Obisk španskega predsednika vlade v Sloveniji

Kdaj
Kje Ljubljana
V torek, 16. aprila 2024, ob 16. uri bo na obisku v Sloveniji predsednik Vlade Kraljevine Španije Pedro Sánchez Pérez-Castejón.

Tema pogovora predsednika španske vlade in predsednika Vlade RS dr. Roberta Goloba bodo razmere na Bližnjem vzhodu, s poudarkom na razmerah v Gazi. Sogovornika se bosta dotaknila tudi vprašanja priznanja Palestine.

Predsedniki vlad Slovenije, Irske, Malte in Španije so že ob robu zasedanja Evropskega sveta konec marca podpisali posebno izjavo, v kateri so se strinjali, da je nujna sklenitev takojšnjega premirja, brezpogojna izpustitev talcev ter hitro, obsežno in trajno povečanje humanitarne pomoči v Gazo. Glede pripravljenosti štirih držav za priznanje palestinske države so se strinjali, da bodo to storili takrat, ko bo priznanje pozitiven prispevek k mirovnemu procesu na Bližnjem vzhodu in bodo okoliščine primerne.

PROGRAM obiska:

16.30 Prihod predsednika Vlade Kraljevine Španije gospoda Pedra Sáncheza Pérez-Castejóna pred Predsedniško palačo, kjer ga pričaka in pozdravi predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob

fototermin za uradne fotografe in snemalce

16.32 Uradni fototermin predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba in predsednika Vlade Kraljevine Španije gospoda Pedra Sáncheza Pérez-Castejóna

Lokacija: Kristalna dvorana

16.35 Pogovor na štiri oči med predsednikom Vlade Republike Slovenije in predsednikom Vlade Kraljevine Španije

Lokacija: Modri salon

fototermin na začetku

17.00 Plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Kraljevine Španije

Lokacija: soba 72,

fototermin na začetku

17.35 Izjava za medije predsednika Vlade Republike Slovenije in predsednika Vlade Kraljevine Španije

Lokacija: Kristalna dvorana

***

Logistične informacije za predstavnike medijev

Zbirno mesto za predstavnike medijev je ob 16. uri na Gregorčičevi 20 (železna vrata), kjer bo opravljen varnostni pregled. 

Video: Izjavo bo mogoče spremljati v neposrednem prenosu na spletnem mestu na vladnem YouTube kanalu 

Foto: Fotografije z dogodka bodo na voljo na vladnem Flickr računu 

Video in avdio material z izjave bo dostopen na: https://ocean.vlada.si/sharing/B4HF7GZ7o 

Kontaktni osebi za predstavnike medijev: Sandra Letica Pavčič (sandra.letica-pavcic@gov.si, 051 379 211), Andreja Križ (andreja.kriz@gov.si, 041 268 661)