Skoči do osrednje vsebine

Državna počastitev ob 20. obletnici vstopa Republike Slovenije v EU

Premier dr. Golob se bo udeležil državne počastitve ob 20. obletnici vstopa Republike Slovenije v Evropsko unijo. Predsednik vlade bo na dogodku slavnostni govornik. Počastitev bo potekala na dan Evrope, ko se spominjamo tudi začetka evropskega združevanja, ki ga je zaznamoval podpis Schumanove deklaracije.

Program dogodka osvetljuje obdobje, ko se je rodila zamisel o združevanju evropskih narodov pod eno zastavo, in poudarja številne koristi, ki smo jih državljani RS pridobili z vstopom v EU. Ozira pa se tudi na skupno prihodnost, ki naj upošteva raznovrstnost vseh držav in narodov, ki sobivajo v njej, ne glede na velikost njihovih držav ali številčnost prebivalstva. Pri ustvarjanju proslave so poleg vrhunskih domačih ustvarjalcev sodelovali tudi umetniki, ki so svoje karierne poti zastavili v drugih delih Evrope in sveta.

Pred državno počastitvijo ob 20. obletnici vstopa RS v EU bo predsednik vlade dr. Golob ob 19.50 sprejel tedanjega predsednika Evropske komisije Romana Prodija, tedanjega predsednika vlade RS Antona Ropa in tedanjega predsednika Državnega zbora RS Boruta Pahorja.

Lokacija fototermina pred sprejemom: avla knjižnice Franceta Bevka, Trg Edvarda Kardelja 4, Nova Gorica

Lokacija državne proslave: Trg Edvarda Kardelja 1, Nova Gorica