Skoči do osrednje vsebine

Okrogla miza Zasebnost pri odprtih podatkih

Kdaj do
Kje Predavalnica 14/15, Cene Štupar - CILJ, ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana
V četrtek, 23. 5. 2024, od 11:30 do 13:00 ure, bo potekala okrogla miza Zasebnost pri odprtih podatkih. Dobrodošli ste v predavalnici 14/15, Cene Štupar - CILJ, srečanje pa bo potekalo tudi prek Zoom-a.

Pri odpiranju podatkov se srečujemo z dilemo, ali bo to razkrilo osebne podatke. Področje osebnih podatkov je urejeno z GDPR oziroma pri nas z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Vseeno še obstajajo predpisi, ki posebej določajo, da je nek identifikator lahko tudi osebni podatek.

Tak primer je VIN številka vozila, ki jo uredba EU opredeljuje kot osebni podatek. To odpira vprašanje meja odprtih podatkov. Na okrogli mizi se bomo dotaknili te problematike, še posebej v luči nedavno sprejete EU Uredbe o podatkih, ki bo omogočala deljenje podatkov.

Tudi vpeljava naprav interneta stvari (IoT) se lahko sreča s to problematiko. Tu je ključno predvsem vprašanje povezanosti enoličnega identifikatorja, ki v javno dostopnih podatkih sicer ne določa posameznika, v varovanih zalednih sistemih pa je s posameznikom povezan.

Na okrogli mizi bodo sodelovali: 

  • Anže Novak, iz pisarne Informacijskega pooblaščenca RS
  • Maja Škrjanc, Inštitut Jožef Stefan (IJS), Qlector d.o.o
  • Dr. Matevž Pesek, Fakulteta za računalništvo in informatiko
  • Marjan Kos, Pravna fakulteta
  • mag. Renata Zatler, Dataofficer d. o. o.

Prijave na dogodek so obvezne: https://forms.office.com/e/YHn4yatsP5.