Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob na uradnem in prijateljskem obisku v Ljudski demokratični republiki Alžiriji

Kdaj
Predsednik vlade dr. Robert Golob se bo z delegacijo mudil na uradnem in prijateljskem obisku v Alžiriji.

V okviru uradnega in prijateljskega obiska je predvideno srečanje premierja dr. Goloba z alžirskim predsednikom vlade Larbaouijem in predsednikom države Abdelamajidom Tebbounomom. Poleg pogovorov o političnem in gospodarskem sodelovanju z gostitelji bo v okviru obiska podpisana tudi pogodba za podaljšanje in povečanje dobave plina med slovenskim podjetjem Geoplin in alžirskim podjetjem Sonatrach. Pogodbo bo v prisotnosti predsednika vlade in ministra za okolje, podnebje in energijo, mag. Bojana Kumra, podpisal direktor družbe Geoplin. V sklopu obiska je načrtovano tudi odprtje Veleposlaništva Republike Slovenije v Alžiru.

To bo prvi bilateralni obisk po začetku veljavnosti sporazuma o gospodarskem sodelovanju, ki je stopil v veljavo 20. marca 2024. Sporazum spodbuja reden dialog za krepitev trgovine in investicij po posameznih sektorjih ter odpravljanje ovir v blagovni menjavi.

Namen obiska v Alžiru je nadaljevanje intenzivnih in prijateljskih odnosov med državama. Sogovorniki se bodo v pogovorih osredotočili na dvostranske politične in gospodarske odnose, možnosti poglobljenega sodelovanja na področju energetike ter akademskih izmenjav na področjih glasbe in umetne inteligence.

Slovenija in Alžirija sta nestalni članici Varnostnega sveta OZN v letih 2024 in 2025. Sogovorniki bodo spregovorili tudi o aktualnih temah, ki so na agendi VS OZN, vključno z razmerami v Gazi in Sahelu. Slovenija in Alžirija delita skupne interese glede krepitve mednarodne stabilnosti in varnosti, zato sodelovanje v Varnostnem svetu ZN in drugih multilateralnih in regionalnih forumih služi kot platforma za usklajevanje stališč o ključnih globalnih vprašanjih.

Slovenija je z Alžirijo tesno sodelovala v postopku priprave resolucije VS OZN 2728, ki je konec marca pozvala k premirju v Gazi v času ramazana. Alžirija je bila pobudnica glasovanja v Varnostnem svetu Združenih narodov o priporočilu za članstvo Palestine, ki je potekalo 18. aprila 2024.

Slovenija podpira nadaljnje sodelovanje z Alžirijo v energetskem sektorju, ki omogoča diverzifikacijo energetskih virov ter zagotavlja večjo energetsko varnost in globalno konkurenčnost slovenskih podjetij. Podpis pogodbe z Geoplinom predstavlja pomemben korak v smeri okrepitve dolgoročnega energetskega sodelovanja in odpiranje novih področij s trajnostnimi viri.

Podaljšanje sporazuma med podjetjem Geoplin in alžirsko nacionalno naftno družbo Sonatrach o dobavi plina (3-letna pogodba, 2023 do 2025, z zakupom kapacitet 0,3 bcm/leto) bo veljalo za obdobje od 2026 dalje, ko potečeta trenutno veljavni pogodbi (skupne kapacitete 0,5 bcm letno). Geoplin je konec leta 2023 podpisal aneks k pogodbi za 2024 in 2025, in sicer za dodatnih 200 mcm na leto. Pogodba zagotavlja tretjino letne porabe v Sloveniji (približno 1 bcm/leto), z možnostjo podaljšanja in povečanja dobave. Konec leta 2023 je bila podpisana nova pogodba za dodatnih 0,2 bcm letno, od leta 2024 do 2025, kar skupaj zagotavlja približno polovico slovenskih letnih potreb. Alžirski plin vstopa v Slovenijo iz Italije preko postaje Šempeter (op. po tem plinovodu iz Italije v Slovenijo lahko vstopa tudi plin iz drugih virov; podatke imajo dobavitelji).

Slovenija je v preteklosti približno do 30 odstotkov svojega plinskega trga oskrbovala z alžirskim plinom (prek Italije). Geoplin in alžirski Sonatrach sta imela sklenjeno pogodbo o dobavi plina, ki se je konec leta 2012 iztekla, takratna vlada Janeza Janše pa pogodbe ni podaljšala, temveč se je povsem naslonila na ruski plin. Dve leti pozneje (2014) so stresni plinski testi pokazali, da bi bil alžirski plin v primeru prekinitve dobav ruskega plina pomemben substitut in bi v veliki meri prispeval k temu, da Slovenija ne bi bila resneje prizadeta.

V času energetske krize, ki je sovpadala z napadom Rusije na Ukrajino, se je 25. oktobra 2022, tudi v luči reševanja energetske krize in reševanja odvisnosti od ruskega plina, premier dr. Golob v Ljubljani srečal s Ibrahimom Boughalijem, predsednikom narodne skupščine Ljudske demokratične republike Alžirije. Predsednik Golob je izpostavil pomen južnega Sredozemlja in še posebej Alžirije, povedal je tudi, da so dosedanje slovenske vlade zanemarjale strateški pomen Sredozemlja, zlasti dolgoročno dobavo zemeljskega plina iz Alžirije, in pozval k ponovni vzpostavitvi strateškega partnerstva, pri čemer je Slovenija močno zainteresirana za vzpostavitev tako kratkoročnega kot srednje in dolgoročnega zavezništva z alžirskimi ponudniki plina.

Že 15. novembra 2023 je Bojan Kumer, minister za okolje, podnebje in energijo, s slovensko delegacijo v Alžiru prisostvoval podpisu sporazuma med podjetjem Geoplin in alžirsko nacionalno naftno družbo Sonatrach o dobavi plina (3-letna pogodba z zakupom kapacitet 0,3 bcm/leto). Pogodba je Sloveniji zagotovila tretjino letne porabe (približno 1 bcm/letno), z možnostjo podaljšanja in povečanja dobave. Nova pogodba o dobavi plina med podjetjema je začela veljati 1. 1. 2023. Dobava poteka po plinovodu iz Alžirije, preko Tunizije, pod Mediteranom (Trans-Mediterranean Pipeline) in čez Italijo do Slovenije.

S podpisom pogodbe o dobavi alžirskega plina je Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, ki ga vodi Bojan Kumer, v času 1. stopnje plinske krize in po 10 letih popolne odvisnosti od ruskega plina, zagotovilo, da smo prebivalke in prebivalci Slovenije v času plinske krize imeli kontinuiran, zanesljiv dostop do plina po cenovno dostopnih cenah.

Slovenija vidi velik potencial v izmenjavi znanja in izkušenj z Alžirijo, zlasti na področjih, kot so tehnologija, umetnost in znanost. Poudarek bo na vzpostavitvi partnerskih programov, ki bodo koristili obema državama.

Med temami pogovorov bo tudi upravljanje z migracijami na južni meji Alžirije ter možnost okrepitve sodelovanja pri upravljanju z nedovoljenimi migracijami iz Alžirije v Sloveniji. Slovenija priznava pomen sodelovanja z Alžirijo pri upravljanju migracijskih tokov. Podpiramo skupne pobude za učinkovito upravljanje nedovoljenih migracij ter izmenjavo informacij in dobrih praks.

Odprtje veleposlaništva Republike Slovenije v Alžiru je pomemben korak k okrepitvi političnih, kulturnih, akademskih in gospodarskih vezi med državama. Alžirija v kratkem načrtuje napotitev prve rezidenčne veleposlanice v Slovenijo in odprtje veleposlaništva v Ljubljani.

MEDIJSKI PROGRAM

10.00
Uradni sprejem predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba v Ljudski demokratični republiki Alžiriji z vojaškimi častmi.

FOTOTERMIN

Nato
Srečanje predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba s predsednikom Vlade Ljudske demokratične republike Alžirije gospodom Nadirjem Larbaouijem.

FOTOTERMIN

10.45
Polaganje venca k spomeniku Mučencev osvobodilne vojne ("Martyrs' Memorial").

FOTOTERMIN

nato
Ogled "National Museum of Moudjahid" in vpis premiera dr. Goloba v knjigo gostov.

FOTOTERMIN

11.30
Uradni sprejem pred Predsedniško palačo, kjer predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba pozdravi predsednik Ljudske demokratične Republike Alžirije gospod Abdelmadjid Tebboune,

FOTOTERMIN

nato
Pogovor predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba s predsednikom Ljudske demokratične republike Alžirije gospodom Abdelmadjidom Tebbouneom.

FOTOTERMIN

nato
Pogovori delegacij Republike Slovenije in Ljudske demokratične republike Alžirije, ki jih vodita predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob in predsednik Ljudske demokratične republike Alžirije gospod Abdelmadjid Tebboune.

FOTOTERMIN

nato
Podpisi sporazumov v prisotnosti predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba in predsednika Ljudske demokratične republike Alžirije gospoda Abdelmadjida Tebbouneja (preddverje Predsedniške palače, pritličje),

1. Memorandum o soglasju o sodelovanju na področju umetne inteligence med Ministrstvom za digitalno preobrazbo Republike Slovenije in Ministrstvom za visoko šolstvo in znanstveno raziskovanje Ljudske demokratične republike Alžirije,

podpisnika:
mag. Bojan Kumer, minister za okolje, podnebje in energijo Republike Slovenije,
g. Mohamed Arkab, minister za energetiko in rudarstvo Ljudske demokratične republike Alžirije,

2. Sporazum med Vlado Republike Slovenije in Vlado Ljudske demokratične republike Alžirije o odpravi vizumske obveznosti za kratkoročno bivanje za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov,

podpisnika:
mag. Renata Cvelbar Bek, generalna sekretarka Ministrstva za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije,
g. Lounes Magramane, generalni sekretar Ministrstva za zunanje zadeve Ljudske demokratične republike Alžiriije,

3. Amandma št. 1 k Pogodbi o prodaji in nakupu zemeljskega plina med Geoplin d.o.o. Ljubljana in skupino Sonatrach,

podpisnika:
g. Simon Urbancl, direktor Geoplin d.o.o.,
g. Rachid Hachichi, generalni direktor podjetja Sonatrach Petroleum Corporation,

FOTOTERMIN

nato
Izjavi za medije predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba in predsednika Ljudske demokratične republike Alžirije gospoda Abdelmadjida Tebbouneja.

14.00
Uradno kosilo, ki ga priredi predsednik Ljudske demokratične republike Alžirije gospod Abdelmadjid Tebboune ob uradnem obisku predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba.

FOTOTERMIN

17.20
Otvoritev veleposlaništva Republike Slovenije v Ljudski demokratični republiki Alžiriji.

nagovor predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba

FOTOTERMIN