Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade na slovesnosti ob podpisu Sporazuma za polnopravno članstvo Slovenije v ESA

Kdaj
Predsednik vlade dr. Robert Golob se bo v Parizu udeležil slovesnosti ob podpisu Sporazuma za polnopravno članstvo Republike Slovenije v Evropski vesoljski agenciji (ESA).

Slovenija je z Evropsko vesoljsko agencijo podpisala pridružitveni sporazum v letu 2016. V letu 2020 je svoj status nadgradila s podpisom nadgrajenega pridružitvenega sporazuma, ki predvideva postopno približevanje Slovenije k polnopravnemu članstvu v tej mednarodni agenciji in se izteče decembra 2024. Sporazum vključuje določilo, da lahko Slovenija po njegovem preteku in izpolnitvi vseh predpisanih pogojev zaprosi za polnopravno članstvo.

V osmih letih pridruženega članstva je bilo z ESA podpisanih 114 pogodb s strani več kot 30 slovenskih partnerjev v skupni višini cca. 42,1 mio EUR. Število registriranih podjetij in institucij za pridobivanje projektov pri ESA se močno povečuje in znaša že več kot sto subjektov (71 podjetij in 31 institucij). Slovenija sodeluje z ESA od leta 2009, ko je podpisala Sporazum evropske sodelujoče države z Evropsko vesoljsko agencijo (PECS).

Polnopravno članstvo v tej organizaciji prinaša številne dodatne priložnosti za Slovenijo, odpira vrata za sodelovanje s podjetji držav članic ESE, odpira možnosti za sodelovanje v programih, v katerih slovenski vesoljski sektor doslej ni mogel sodelovati, hkrati pa je to tudi priznanje Sloveniji, ki prispeva k povečanju njene prepoznavnosti v svetu kot pomembne partnerice v mednarodnem vesoljskem sektorju.    

Vlada Republike Slovenije je na seji 30. maja 2024 sprejela Poročilo o zaključenih pogajanjih za sklenitev Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Evropsko vesoljsko agencijo v zvezi s pristopom Republike Slovenije h Konvenciji o ustanovitvi Evropske vesoljske agencije in povezanimi pogoji, ki ga bo podpisal predsednik vlade dr. Robert Golob.

MEDIJSKI PROGRAM:

17.30 Ceremonial podpisa Sporazuma za polnopravno članstvo Republike Slovenije v ESA
- nagovor predsednika vlade dr. Roberta Goloba
Lokacija: sedež ESA, Pariz, Francija

17.45 Podpis sporazuma
Lokacija: sedež ESA, Pariz, Francija
fototermin

17.50 Pogovor predsednika Vlade Republike Slovenije Roberta Goloba in generalnega direktorja ESA gospoda Josefa Aschbacherja
Lokacija: sedež ESA, Pariz, Francija
fototermin

18.15 Sprejem, ki ga gosti veleposlanica Republike Slovenije v Francoski republiki gospa Metka Ipavic v prostorih ESA
Lokacija: sedež ESA, Pariz, Francija
fototermin