Skoči do osrednje vsebine

Posvet o spremembi volilnega sistema z uveljavitvijo preferenčnega glasu

Kdaj
Predsednik vlade dr. Robert Golob je sklical posvet o spremembi volilnega sistema z uveljavitvijo preferenčnega glasu.

Na posvet so vabljeni predsedniki parlamentarnih strank, vodje poslanskih skupin, minister za javno upravo mag. Franc Props ter državna sekretarka v Kabinetu predsednika vlade Maša Kociper.

Pobuda za posvet prihaja po vzpodbudnem rezultatu posvetovalnega referenduma z dne 9. junija 2024, ko so državljanke in državljani z visoko večino potrdili uveljavitev preferenčnega glasu na volitvah poslancev v Državni zbor Republike Slovenije. Tudi visoka, 41,43 odstotna udeležba posvetovalnega referenduma jasno izraža voljo volivcev.

Velika moralna obveznost politike je, da voljo državljank in državljanov tudi uveljavi. Za ustrezno spremembo volilne zakonodaje v tem primeru pa je potrebna kvalificirana, torej dvotretjinska večina poslancev.

Tokratni poskus spremembe volilne zakonodaje ni prvi, je pa podkrepljen z voljo volivk in volivcev. Nova izhodišča zakona temeljijo na zakonu, ki je bil pripravljen v prejšnjem mandatu in je dosegel visoko politično podporo. Ta zakon bi v skladu z dosedanjo javno razpravo še bolj prilagodili načinu volitev evropskih poslancev ter ga v nadaljevanju uskladili s pričakovanji parlamentarnih strank.

Posvet je bil predviden za ponedeljek, 1. julija 2024. Za isti dan popoldan je sklicana proračunska seja, za katero ni znano, kdaj se bo zaključila in zna trajati več ur. Zato je predsednik vlade dr. Robert Golob posvet preventivno prestavil na sredo, 3. julija 2024. O spremembi datuma in ure posveta je državna sekretarka v Kabinetu predsednika vlade Maša Kociper obvestila vabljene.

Posvetu bodo sledile izjave za medije, o uri izjave vas bomo naknadno obvestili.

Predstavnike medijev vljudno prosimo, da zaradi varnostnega pregleda pridejo na lokacijo 20 minut pred začetkom dogodka (pri železnih vratih, Gregorčičeva 20).

Lokacija: velika sejna soba Vlade Republike Slovenije, Gregorčičeva 20, Ljubljana.
fototermin na začetku