Skoči do osrednje vsebine

62. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA

Kdaj do
Kje Pomurski sejem, Cesta na stadion 2, Gornja Radgona
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) bo tudi letos sodelovalo na mednarodnem kmetijskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni. Letošnja država partner sejma je Bolgarija.

Ministrstvo se predstavlja v hali A Pomurskega sejma. Osrednja vsebina predstavitve je ekološko kmetijstvo. Na razstavnem prostoru bo na voljo t. i. ekološka posvetovalnica, kjer bo poseben poudarek na spodbujanju in ozaveščanju obiskovalcev o ekološkem kmetovanju, ukrepih in prednostih itd., predstavile pa se bodo tudi ekološke kmetije. Obiskovalce bodo na razstavnem prostoru nagovarjali tudi o pomenu varovanja kmetijskih zemljišč, ki so temelj slovenskega kmetijstva (Varujmo zemljo – nahranimo prihodnost).

Ministrstvo bo na razstavnem prostoru predstavilo pomen lokalnega ribištva, velik poudarek pa bo tudi na gozdarstvu, kjer bo predstavljen poklic gozdarja. Obiskovalci se bodo lahko preizkusili v virtualnem podiranju dreves na simulatorju sečnje.

Prisotni bodo tudi informatorji z Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja, ki bodo obiskovalcem odgovarjali na vprašanja o ukrepih skupne kmetijske politike. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin bo v torek, 27. avgusta 2024, skupaj z Nacionalnim institutom za biologijo na razstavnem prostoru predstavila vseevropsko kampanjo o zdravju rastlin (#Planthealth4life). 

Lokacija: Pomurski sejem, Cesta na stadion 2, Gornja Radgona

Sobota 24. avgust 2024

Aktivnosti ministrice Mateje Čalušić

10:00   Otvoritev 62. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA. Po otvoritvi sledi ogled sejma v spremstvu predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič in zasaditev drevesa. Otvoritve se bosta udeležila tudi ministra za kmetijstvo Bolgarije in Albanije ter državna sekretarja za kmetijstvo Hrvaške in Črne Gore. 

Lokacija: prireditveni prostor pred upravo PS

13:00    Otvoritev paviljona Čebelji svet

Lokacija: Hala C1         

Aktivnosti državnega sekretarja mag. Ervina Kosija

10:00   Otvoritev 62. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA. Po otvoritvi sledi ogled sejma v spremstvu predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič in zasaditev drevesa.

Lokacija: prireditveni prostor pred upravo PS

13:00    Posvet Ohranitveno/regenerativno kmetijstvo – sistem za zagotavljanje zdravja tal in trajnosti kmetijstva

Lokacija: Dvorana 5

16:00    Podelitev pokalov oračem Pomurja, Prlekije in Prekmurja

Lokacija: maneža         

Medijem bo po dogodku posredovano sporočilo za javnost

 

Nedelja, 25. avgust 2024

Aktivnosti državnega sekretarja mag. Ervina Kosila in drugih  uslužbencev ministrstva:

10:00    Državni sekretar mag. Ervin Kosi se bo udeležil podelitve priznanj 23. ocenjevanja medu z mednarodno udeležb in 5. mednarodnega ocenjevanja medenih pijač.

Lokacija: podelitveni prostor pred upravo

10:00    Vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za gozdarstvo Gregor Meterc se bo udeležil otvoritve 24. sekaškega tekmovanja.

Lokacija: demonstracijski prostor

12:30   Državni sekretar mag. Ervin Kosi se bo udeležil podelitev priznanj rejcem slovenskih avtohtonih pasem

            Lokacija: maneža

14:15    Predstavnik direktorata za kmetijstvo se bo udeležil posveta »Kako nadomestiti investicijski primanjkljaj na hribovskih kmetijah?«

            Lokacija: Dvorana 2

15:00   Državni sekretar mag. Ervin Kosi se bo udeležil Velike kasaške dirke za nagrado Pomurskega sejma

            Lokacija: Hipodrom Ljutomer

16:00    Predstavnik Direktorata za kmetijstvo se bo udeležil svečane razglasitve in podelitve priznanj 42. mednarodnega ocenjevanja kmetijske mehanizacije in opreme

Lokacija: Dvorana 2

17:00    Vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za gozdarstvo Gregor Meterc se bo udeležil podelitve priznanj 24. sekaškega tekmovanja

            Lokacija: maneža

Ponedeljek, 26. avgust 2024

Aktivnosti državnega sekretarja mag. Ervina Kosila in drugih  uslužbencev ministrstva:

10:00    Državni sekretar mag. Ervin Kosi se bo udeležil Veterinarski posveta, ki ga organizira Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Lokacija: Dvorana 1

10:00    Namestnik generalne direktorice Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo živil Matjaž Guček se bo udeležil živilskega posveta.  

Lokacija: Dvorana 5

10:00    Generalna direktorica Direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal Kolar se bo udeležila predstavitve aktivnosti Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Javne Agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence in varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano. Prisotna bosta tudi direktor Javne Agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence Andrej Matvoz in varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Branko Ravnik.

Lokacija: Dvorana 4

10:00    Vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za gozdarstvo Gregor Meterc se bo udeležil okrogle mize »Izzivi implementacije nove Uredbe EU o proizvodih, ki ne povzročajo krčenja gozdov«.

Lokacija: Dvorana 2

11:00    Državni sekretar mag. Ervin Kosi se bo udeležil podelitve priznanj govedorejcem.

Lokacija: maneža

13:30    Državni sekretar mag. Ervin kosi se bo udeležil srečanja mladih kmetov in strokovnjakov na temo »Finančna stabilnost kmetij«.

Lokacija: Dvorana 1

13:30    Predstavnica direktorata za kmetijstvo se bo udeležila Zelenjadarskega posveta

Lokacija: Dvorana 5

15:00    Državni sekretar mag. Ervin kosi se bo udeležil Svečane razglasitev rezultatov in podelitev priznanj mednarodnih ocenjevanj v okviru 62. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA, 28. mednarodnega ocenjevanja sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod,  38. mednarodnega ocenjevanja mleka in mlečnih izdelkov,  45. mednarodnega ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov,  40. strokovnega ocenjevanja Slovenski oskar za embalažo.

Lokacija: Prireditveni prostor pred upravo

 

Torek, 27. avgust 2024

Aktivnosti ministrice Mateje Čalušić

10:00    Okrogla miza Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: Podnebne spremembe in dostop do vode: »Bo kmetijstvo brez namakanja še lahko obstalo?«

Lokacija: Dvorana 1

12:00    Srečanje z nekdanjimi ministri, pristojnimi za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Lokacija: razstavni prostor MKGP, hala A

15:00    Svečana razglasitev rezultatov in podelitev medalj 50. odprtega državnega ocenjevanja vin in 14. Odprtega državnega ocenjevanja BIO vin.

Lokacija: Prireditveni prostor pred upravo

Aktivnosti državnega sekretarja mag. Ervina Kosila in drugih  uslužbencev ministrstva:

10:00    Državni sekretar mag. Ervin Kosi se bo udeležil srečanja ob dnevu Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS)

            Lokacija: prireditveni prostor pred upravo PS

10:00    Analiza rezultatov SOPOTNIKa in kontrole na kraju samem v letu 2023 in 2024 (Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja)

Lokacija: Dvorana 4

10:00    Generalna direktorica Direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal Kolar se bo udeležila okrogle mize »Pomen kolektivnih blagovnih znamk za gastronomski turizem in razvoj podeželja«

Lokacija: Dvorana 2

10:00    Predstavnica direktorata za hrano in ribištvo, Tadeja Kvas Majer, se bo udeležila strokovnega posveta »Odgovorno do manj odpadne hrane v vseh fazah verige preskrbe s hrano«

Lokacija: Permakulturni center

12:00    Predstavnica direktorata za kmetijstvo se bo udeležila sadjarskega posveta

12:45    Državni sekretar mag. Ervin Kosi se bo udeležil Predstavitve razstavljenih in gostujočih konj in podelitev priznanj najboljšim rejam.  

Lokacija: maneža

13:00   Predstavnica Direktorata za kmetijstvo se bo udeležila podelitve priznanj S kmetije za Vas

            Lokacija: Dvorana 1

13:15   Generalna direktorica Direktorata za kmetijstvo Maša Žagar se bo udeležila posveta »Ekološko kmetijstvo v času podnebnih sprememb«. Po koncu posveta sledi snemanje podkasta Aidea z Lučko Kajfež Bogataj.

            Lokacija: Dvorana 4  

 

Sreda, 28. avgust 2024

Aktivnosti državnega sekretarja mag. Ervina Kosija in drugih uslužbencev ministrstva 9:30           Delavnica o identifikaciji in registraciji prašičev

Lokacija: Dvorana 3     

10:00   Državni sekretar mag. Ervin Kosi Slavnostna podelitev priznanj Zadružne zveze Slovenije.

Lokacija: v paviljonu pred dvorano 1 uprave

10:00    Generalna direktorica Direktorata za kmetijstvo Maša Žagar se bo udeležila strokovnega predavanja in podelitve priznanj najboljšim rejam v prašičjereji.

Lokacija: Dvorana 3

15:00    Državni sekretar mag. Ervin Kosi se bo udeležil predstavitve pasem ovc in koz ter  podelitve priznanj za najboljše reje drobnice v letu 2024

Lokacija: maneža

Četrtek, 29. avgust 2024

10:00    Predstavnica Direktorata za hrano in ribištvo, Tadeja Kvas Majer, se bo udeležila posveta o javnem naročanju živil in izobraževanje o hrani

Lokacija: Dvorana 1