Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade se bo srečal z Ursulo von der Leyen in se udeležil Blejskega strateškega foruma

Kdaj
Na povabilo predsednika vlade dr. Roberta Goloba bo v ponedeljek, 2. septembra, v Sloveniji na obisku predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Skupaj bosta obiskala Črno na Koroškem, se srečala na delovnem kosilu in se udeležila Blejskega strateškega foruma.

Predsednico von der Leyen bo premier dr. Golob sprejel pred Kongresnim centrom Brdo, sledil bo let s helikopterjem proti Črni na Koroškem, med katerim si bosta ogledala stanje po dobrem letu po poplavah. Spomnimo, predsednica von der Leyen je v znak podpore obiskala Slovenijo 9. avgusta lani, takoj po katastrofalnih poplavah. Takrat sta si s premierjem dr. Golobom ogledala razdejanja iz zraka in obiskala Črno na Koroškem.  Po pristanku v Črni na Koroškem, predvidoma ob 8.15, se bosta srečala z županjo Črne na Koroškem Romano Lesjak, nato si bodo skupaj ogledali razstavo fotografij o posledicah opustošenja ujme avgusta 2023 v prostorih občine. Sprehodili se bodo skozi Črno, pozdravili učenke in učence Osnovne šole Črna na Koroškem ob prvem šolskem dnevu in si ogledali rekonstrukcijo cestnega odseka, ki je bil obnovljen s sredstvi Solidarnostnega sklada Obisku Črne na Koroškem bo sledilo delovno srečanje med voditeljema.

Zatem se bosta udeležila Blejskega strateškega foruma. Premier dr. Golob bo v Festivalni dvorani na Bledu pozdravil tuje voditelje, ki se bodo udeležili foruma, in sodeloval na panelu voditeljev.

Gospe Juliji Navalni bo predal nagrado Blejskega strateškega foruma. Sledila bodo bilateralna srečanja, med drugim s hrvaškim predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem. 

Medije obveščamo, da bo izjava za medije v Črni na Koroškem potekala na terenu v slovenskem in angleškem jeziku, tolmačenje ne bo zagotovljeno. 

Zbirno mesto za prevzem akreditacij in kratek briefing je ob 7.40 pred vhodom na nogometno igrišče v Črni na Koroškem. Od tu bo možno spremljati tudi prihod predsednice Evropske komisije in premiera dr. Goloba z delegacijama v Črno na Koroškem, kjer ju bo pozdravila županja Črne na Koroškem Romana Lesjak.

Izjave bodo ob 9.50 pri odseku rekonstrukcije cestnega odseka, ki si ga bomo ogledalu skupaj. Za izjave bodo na voljo županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik vlade dr. Robert Golob.


Črna na Koroškem

7.30 Prihod predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen in delegacije pred Kongresni center Brdo, kjer jo pričaka in pozdravi predsednik vlade dr. Robert Golob.

Lokacija: Brdo pri Kranju

fototermin za uradne fotografe

8.15 Prihod predsednika vlade dr. Roberta Goloba in predsednice EK Ursule von Leyen v Črno na Koroškem, kjer ju pozdravi županja Občine Črna na Koroškem mag. Romana Lesjak.

(Na lokaciji bo prisoten tudi gospod Jani Hercog, ki je predsednico Evropske komisije nagovoril ob njenem zadnjem obisku v Črni na Koroškem.)

Lokacija: nogometno igrišče v Črni na Koroškem

fototermin

8.37 Prihod pred Kulturni dom Črna na Koroškem in ogled fotografske razstave o posledicah opustošenja ujme avgusta 2023.

Lokacija: Kulturni dom Črna na Koroškem, Center 153, Črna na Koroškem

fototermin

9.10 Odhod peš proti osnovni šoli Črna na Koroškem (Center 142, Črna na Koroškem), celotna pot poteka po obnovljenem cestišču, ki je bilo uničeno ob poplavah.

9.15 Prihod pred osnovno šolo, kjer se predsednik vlade in predsednica Evropske komisije na kratko pozdravita učence ob prvem šolskem dnevu.

Lokacija: Osnovna šola Črna na Koroškem, Center 142, Črna na Koroškem

fototermin

9.25 Odhod peš do cestnega odseka in ogled rekonstrukcije cestnega odseka prizadetega v ujmi 2023.

9.50 Izjave za medije pri odseku rekonstrukcije cestnega odseka:

nato

Odhod predsednika vlade dr. Roberta Goloba in predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen iz Črne na Koroškem. 

Brdo pri Kranju

11.15 Pogovori na štiri oči predsednika vlade dr. Roberta Goloba s predsednico Ursulo von der Leyen.

Lokacija: Grad Brdo

fototermin na začetku (za uradne fotografe)

sledi

Delovno kosilo predsednika vlade dr. Goloba in predsednice von der Leyen

Blejski strateški forum

13.30 Fototermin predsednika vlade dr. Roberta Goloba in podpredsednice vlade in ministrice za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon z visokimi gosti BSF. 

Lokacija: Festivalna dvorana Bled

14.30 Predsedniški panel »A World of Parallel Realities«, na katerem sodelujejo:

- predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob

- predsednik Vlade Republike Srbije gospod Miloš Vučević,

- predsednik Vlade Republike Hrvaške gospod Andrej Plenković,

- predsednik Vlade Republike Albanije gospod Edi Rama.

Lokacija: Festivalna dvorana Bled

fototermin

15.45 Predaja nagrade BSF Juliji Navalni.

16.00 – 16.30 Bilateralno srečanje predsednik vlade dr. Goloba s hrvaškim predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem.

Lokacija: Vila Bled

fototermin