Skoči do osrednje vsebine

Odprto o jedrski energiji

Kdaj do
Kje Reaktorski center, Brinje 40 in Institut »Jožef Stefan«, Jamova 39
Med 19. septembrom in 7. novembrom bo Institut »Jožef Stefan« organiziral serijo dogodkov, s katerimi želijo ozaveščati javnost o uporabi jedrske in drugih virov energije.

Serija brezplačnih dogodkov Odprto o jedrski energiji, ki jih organizira Institut »Jožef Stefan« (IJS) je namenjena širši javnosti v želji, da bi ljudje pridobili znanje in s tem vpogled v različne vire energije.

Na IJS namreč že od leta 1966 deluje jedrski reaktor TRIGA Mark II. Kratica TRIGA pa označuje glavne namene njegovega delovanja, ki so Trening, Raziskave, Izotopi, General Atomics (naziv podjetja, ki je dobavilo reaktor). Še posebno zanimiv je ravno izobraževalni vidik reaktorja, saj so se na reaktorju izobraževali skoraj vsi jedrski strokovnjaki (in vsi profesorji reaktorske fizike) iz Slovenije. Na reaktorju redno opravljajo prakso in se usposabljajo tudi tuji strokovnjaki iz držav, kjer jedrsko tehnologijo šele razvijajo.

Serijo dogodkov bodo začeli s temo raziskav jedrske energije v vsakdanjem življenju in predavanjem, prof. dr. Luke Snoja. Predavanju bo sledil tudi ogled reaktorja TRIGA. Že 26. septembra nadaljujejo s predavanjem dr. Tanja Goričanec na temo radioaktivnosti in sevanja, ki mu bo sledil  ogled razstave o energiji in jedrski tehnologij. Razstavo si bo mogoče ogledati tudi 3. oktobra, ko bo na vrsti predstavitev o tem, kako deluje jedrska elektrarna, ki jo bi izvedel dr. Janez Kokalj. Dr. Igor Lengar bo 10. oktobra predstavil možnosti in priložnosti nizkoogljičnih virov energije, medtem ko bo 17. oktobra v ospredju tema jedrske varnosti, ki ji bo prav tako sledil ogled razstave o energiji in jedrski tehnologiji. Serija dogodkov se zaključuje 7. novembra z razpravo na temo cene jedrske energije in možnih alternativ, ki bo potekala v prostorih IJS na Jamovi ulici v Ljubljani. 

Predstavitve na reaktorskem centru Brinje se na navedene datume začenjajo ob 18. uri. Za udelebo na predavanjih in ogledih bo organiziran avtobusni prevoz z Jamove 39 (prostori IJS) pol ure pred začetkom predavanja ob 17.30 in po koncu dogodka nazaj na isto lokacijo.