Skoči do osrednje vsebine

Prikaz eksperimentov s področja fizike

Kdaj do
Kje Cankarjev dom, Ljubljana
Prikaz eksperimentov s področja fizike vključuje 28 demonstracijskih eksperimentov, ki bodo potekali v živo in so predstavljeni v obsežnem prikazu, ki vključuje fotografije in tehnične podrobnosti.

Predstava o fiziki osnovnih delcev je namenjena splošni javnosti, starejši 14 let ali več, in na zabaven način predstavi osnovne koncepte fizike osnovnih delcev, vključno z odkritjem Higgsovega bozona. Predstava vključuje 28 demonstracijskih eksperimentov v živo. Ti so predstavljeni v obsežnem prikazu, ki vključuje fotografije in tehnične podrobnosti.

Predstava je zasnovana kot iskanje resnice, kjer dva študenta s pomočjo oskrbnika potujeta nazaj v času, da bi razumela temeljno naravo snovi. Obiščeta Ernesta Rutherforda in Hansa Geigerja v Manchestru okoli leta 1911, ki predstavita svoj znameniti eksperiment o jedru in pokažeta, kako delujejo detektorji delcev.

V nadaljevanju potujeta naprej v času, da bi spoznala Ernesta Lawrencea v Berkeleyju okoli leta 1950, ki ju pouči o delovanju in namenu pospeševalnikov. Nato obiščeta Chien-Shiung Wu v raziskovalnem centru DESY (nemško: Deutsches Elektronen-Synchrotron) v Hamburgu okoli leta 1980, ki pojasni močno jedrsko silo. Končata v Velikem hadronskem trkalniku – LHC (angleško Large Hadron Collider) v CERN-u v Ženevi, Švica, leta 2012. Dva eksperimentalista jima razložita delovanje trkalnikov in naši junaki v živo spremljajo, kako se Higgsov bozon proizvaja in razpada. Predstava je bila predstavljena v angleščini na Univerzi v Oxfordu in University College London, kot tudi na Univerzi v Padovi in na ICTP Trstu. Prvič je bila izvedena v nemščini v Nemškem muzeju v Bonnu (5/'14).

Partnerji: IJS, Fakulteta za matematiko in fiziko, SMASH – Univerza v Novi Gorici, Univerza v Bonnu in NuMeriQS