Skoči do osrednje vsebine

Evropska noč raziskovalk in raziskovalcev

Kdaj do
Kje Različne lokacije: Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru, Kmetijski inštitut Slovenije, Geološki zavod Slovenije, Univerza v Novem mestu, Hiša eksperimentov.
Letošnjo Evropsko noč raziskovalk in raziskovalcev, ki tradicionalni poteka zadnji petek septembra, v okviru Meseca znanosti obeležujemo s serijo dogodkov v izvedbi projektov oooZnanost!, Univerze v Mariboru in Humanistika, to si ti!, Univerze v Ljubljani ter pridruženih dogodkov v izvedbi Kmetijskega inštituta Slovenije, Geološkega zavoda Slovenije, Hiše eksperimentov in Univerze v Novem mestu.

Med 44-imi izbranimi projekti Evropske komisije na razpisu za Evropsko noč raziskovalcev sta tudi projekta Univerze v Ljubljani Humanistika, to si ti!,  in oooZnanost!, Univerze v Mariboru.

Evropska noč raziskovalk in raziskovalcev je vseevropski javni dogodek, ki ga spodbuja Evropska unija, da bi zbližala znanost in družbo ter povečala zanimanje mladih za znanost. Cilj Evropske noči raziskovalcev je približati raziskave in raziskovalce javnosti, promovirati odlične raziskovalne projekte v Evropi in zunaj nje, povečati zanimanje mladih za znanost in raziskovalne poklice ter predstaviti vpliv dela raziskovalcev na vsakdanje življenje ljudi.

oooZnanost!

Program bo vključeval dejavnosti in teme kot so tehnologije za zeleno energijo, merjenje objektivnih odzivov ljudi na dražljaje iz okolja v navidezni resničnosti in z uporabo 3D modela človeka, kolo za proizvodnjo električne energije, interaktivne preizkuse (preizkusi svoj nos in ugani rastlino), predstavitev manj znanih živalskih prebivalcev v našem okolju, možnost vpogleda v rastline, eksperimentiranje z magnetizmom, obarvana kemija ter celo koncert PhD Big Bang Benda v sestavi raziskovalcev, ki se prične ob 18.00.

Poleg tega bodo nudili odgovore na vprašanja kaj raziskuje organizacijska znanost, kaj je digitalna moda, kako lahko umetna inteligenca služi ljudem, kako  podnebne spremembe vplivajo na trajnostni razvoj slovenskega turizma. Dotaknili se bodo tudi tem kot so kriminalistika – razkrivanje resnice v fizičnem in digitalnem svetu, pravno reguliranje zelenih načinov transporta, izvedli kviz Milijonar v znanosti, odkrivali STEAM talente, zagotovili EU kotiček: EU skrbi za svoje raziskovalce ter ponudil delavnice astronomije.

Humanistika to si ti!

Projekt Evropska noč raziskovalcev - Humanistika, to si ti!, ki ga koordinira Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani (UL FF), v ospredje postavlja eno najbolj aktualnih, in tudi kontroverznih tem sodobnega časa, umetno inteligenco (UI). Aktivnosti projekta, ki potekajo pod sloganom Človek, UI, se tako osredotočajo na to, kako UI oblikuje naš svet in kako vpliva na vse nas. Večji del dogajanja Evropske noči raziskovalcev – Humanistika, to si ti! se bo tudi tokrat odvil pred ljubljanskim Magistratom, Centru Rog in na članicah UL.

 

 

Poleg obeh projektov, podprtih s strani Evropske komisije, bodo letos v okviru Meseca znanosti na voljo tudi številni pridruženi dogodki Evropske noči raziskovalk in raziskovalcev.

 

Dan odprtih vrat na Geološkem zavodu Slovenije 2024

Dan odprtih vrat na GeoZS bo potekal ob letošnji Evropski noči raziskovalcev in pod okriljem Meseca znanosti 2024. Gre za nadaljevanje aktivnosti za promocijo znanosti iz projekta Noč ima svojo moč, ki so bile uspešno izvedene v letih 2022 in 2023. Namen dogodka je približati delo geoznanstvenikov širši javnosti ter predstaviti raziskovalne dosežke GeoZS. Program bo pritegnil različne skupine obiskovalcev – od osnovnošolskih otrok do študentov in širše javnosti. Dogajanje se bo začelo že dopoldan z vodenim obiskom za osnovnošolce. Program se bo nadaljeval z vodenimi ogledi laboratorijev za študente od 12.00 do 14.00. Sledila bodo predavanja, z aktualno geološko tematiko, ki se bodo odvijala med 14.00 in 15.00.

Za ogled laboratorijev in udeležbo na predavanjih se prijavite tukaj!

 

Hiša eksperimentov

Evropska noč raziskovalcev - Noč ima svojo moč (Hišin dan raziskovalk in raziskovalcev)

Dogodek organizira konzorcij projekta Noč ima svojo moč, ki ga sestavljajo Ustanova Hiša eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut, Geološki zavod Slovenije in Tehniški muzej Slovenije. Potekal bo v so-organizaciji Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter ob podpori Društva za znanost in izobraževanje – DRZNI.

Evropsko noč raziskovalk in raziskovalcev bodo obeležili z izvedbo dogodka Noč ima svojo moč - Hišin dan raziskovalk in raziskovalcev. Dogodek bo posvečen raziskovalkam in raziskovalcem in bo dopoldanskem času vključeval pogovore z raziskovalkami in raziskovalci za šolske skupne, popoldne pa za zainteresirano javnost pogovore z raziskovalkami in raziskovalci, delavnice in dan odprtih vrat v Hiši eksperimentov. Sodelovale bodo raziskovalke in raziskovalci z Inštituta "Jožef Stefan", Kemijskega inštituta in Geološkega zavoda Slovenije, strokovno podporo in pripravo komunikacijskih vsebin pa bo zagotovilo Društvo za znanost in izobraževanje DRZNI.

Noč raziskovalcev na Kmetijskem inštitutu Slovenije

Letos svoja vrata na Evropsko noč raziskovalk in raziskovalcev ponovno odpira tudi Kmetijski inštitut Slovenije in tako na privlačen način predstavlja poklic in življenje znanstvenika širši javnosti. Za vas bodo pripravili več znanstvenih stojnic, na katerih bodo raziskovalke in raziskovalci izvajali številne zabavne aktivnosti. Obiščete jih lahko 27. septembra 2024, med 14. in 19. uro na Hacquetovi ulici 17 v Ljubljani, in se pridružite na znanstveni popotniški avanturi!

Znanost na dosegu roke: Interaktivna srečanja z znanostjo za šole in skupnost, Univerza v Novem mestu

V okviru Meseca znanosti 2024 in Evropske noči raziskovalcev 2024 se lahko pridružite na interaktivnih dvournih dogodkih, ki jih organizira Univerza v Novem mestu z namenom ozaveščanja javnosti o pomembnosti raziskovanja ter njegovih vplivov na našo družbo. Poseben poudarek bodo namenili spodbujanju raziskovalnega mišljenja pri mlajših generacijah, saj verjamejo, da radovednost in ustvarjalnost gradita prihodnost. Pridružite se jim lahko na teh navdihujočih dogodkih, kjer boste skupaj raziskovali čudoviti svet znanosti in inovacij.

Udeležba: Splošna in zainteresirana javnost