Skoči do osrednje vsebine

Informativni dan o pomembnih projektih skupnega evropskega interesa

Kdaj
Kje Bled, Festivalna dvorana, prvo nadstropje, dvorane B, C in D
Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport v vlogi koordinatorja pomembnih projektov skupnega evropskega interesa (IPCEI) vabi na informativni dan na katerem bodo predstavljeni IPCEI, v katerih Slovenija že sodeluje, tistih, v katere želimo vstopiti v letošnjem letu in novih IPCEI, ki so še v pripravi pri Evropski komisiji.

Pomembni projekti skupnega evropskega interesa (Important Projects of Common European Interest - IPCEI) so čezmejni, več-državni projekti, v katerih sodelujejo velika, srednje velika in mala podjetja, ki se skozi projekte povezujejo s podjetji iz Evropske unije. Podjetja v tovrstnih projektih sodelujejo s svojimi projekti, pri katerih je bodisi predvidena samostojna izvedba ali pa izvedba v okviru konzorcija. Podjetja v IPCEI lahko sodelujejo kot direktni partnerji, indirektni partnerji ali kot pridruženi partnerji. Pričakuje se, da imajo IPCEI projekti pomemben prispevek k ciljem Evropske unije za večjo konkurenčnost, inovativnost, prispevanju k trajnostni rasti in večji dodani vrednosti, pri čemer so posebej izpostavljena področja transporta, energije in okolja, ki pomembno prispevajo k skupnemu evropskemu trgu.

Slovenija se je v okviru Načrta za okrevanje in odpornost vključila v dva pomembna projekta skupnega evropskega interesa, in sicer na področju računalništva v oblaku in na robu (IPCEI CIS) in na področju mikroelektronike (IPCEI ME/CT). V okviru evropske kohezijske politike za obdobje 2021 – 2027 pa se vključujemo tudi v evropski projekt na področju baterijskih tehnologij (IPCEI EUBatIn), v pripravi pa je pridružitev k projektu na področju zdravja (IPCEI TECH4CURE) in na področju vodika (IPCEI Hydrogen).

V letošnjem letu je bil na evropski ravni vzpostavljen tudi Skupni evropski forum z namenom opredelitve novih IPCEI projektov, ki bodo naslavljali digitalni in zeleni prehod in evropsko digitalno infrastrukturo. Vsebine in možnosti sodelovanja slovenskih podjetij bodo prav tako predstavljene na informativnem dnevu.

Dogodek je brezplačen, prijave so zaradi omejitve števila sedežev v dvorani nujne.

Prijave na informativni dan

Okvirni program

10:00 – 10:15 Pozdravni nagovori

Predstavniki ministrstva, Evropske komisije in koordinatorjev IPCEI

10:15 – 10:45 Panel 1 IPCEI CIS    

Predstavniki slovenskih podjetij v IPCEI CIS in njihovi čezmejni direktni partnerji

10:45 – 11.30 Panel 2 IPCEI MECT in EUBatIN    

Predstavniki slovenskih podjetij v IPCEI MECT in EUBatIN in njihovi čezmejni partnerji

11:30 – 12:00 Odmor za kavo in druženje

13:00 – 14:00 ogled primera dobre prakse in kosilo       

Primer dobre prakse: Kontron in Iskra v Kranju

Vabljeni!