Skoči do osrednje vsebine

Vabilo na javni posvet o Srednjeročnem fiskalno-strukturnem načrtu

Kdaj do
Kje Gregorčičeva ulica 27, Ljubljana
Vabljeni na posvet in predstavitev osnutka Srednjeročnega fiskalno-strukturnega načrta, pripravljenega na podlagi novih fiskalnih pravil Evropske unije (EU).

Aprila letos je stopila v veljavo prenovljena zakonodaja EU na področju fiskalnih pravil. Namesto Programa stabilnosti in Nacionalnega reformnega programa, ki ju je bilo treba predložiti vsako leto, bodo države vsaka štiri leta pripravile Srednjeročni fiskalno-strukturni načrt. Ta bo opredelil načrtovano fiskalno politiko, pri čemer bo rast tako imenovanih očiščenih izdatkov fiksno določena za obdobje načrta, ter ključne reforme in naložbe kot odziv na posebna priporočila v okviru evropskega semestra in ostale prioritete EU. Ustreznost načrta bo preverila Evropska komisija, potrdil pa ga bo Svet EU. O izvajanju načrta bodo države vsako pomlad poročale v okviru letnih poročil. Prvi Srednjeročni fiskalno-strukturni načrt je treba v potrjevanje predložiti najkasneje do 15. oktobra letos.

V okviru priprav Ministrstvo za finance organizira posvet, ki bo potekal v četrtek, 3. 10. 2024, ob 12.00 v veliki sejni dvorani Vlade Republike Slovenije na Gregorčičevi ulici 27 v Ljubljani, na katerem bo predstavljen osnutek načrta. Hkrati bodo predstavljena tudi izhodišča za prenovo Zakona o fiskalnem pravilu, saj ga je zaradi nekaterih neskladnosti s prenovljenim Paktom za stabilnost in rast ter zahtev spremenjene direktive o proračunskih okvirih treba prilagoditi za lažje izvajanje novega okvira ekonomskega upravljanja v Sloveniji.

Zaradi lažje organizacije dogodka vas prosimo, da svojo udeležbo sporočite na naslov defp.mf@gov.si, saj je število mest omejeno.

Sodelovanje medijev na dogodku ni predvideno.