Skoči do osrednje vsebine

Mesec prostora 2024

Kdaj do
Kje različni kraji po Sloveniji
Bliža se oktober in z njim tradicionalni mesec prostora. Letošnji se bo začel z obeležitvijo svetovnega dne habitata 7. oktobra in zaključil s praznovanjem svetovnega dne mest 31. oktobra. Mesec prostora obeležujemo že enajsto leto zapored, tokrat z osrednjim sloganom »Podnebje se spreminja, načrtujmo prihodnost, ukrepajmo zdaj«.

Z letošnjim sloganom želimo opozoriti na nujnost prilagajanja naselij podnebnim spremembam in vlogo prostorskega urejanja ter graditve pri tem.

Vsako leto se nam pridružijo različne nevladne organizacije, izobraževalne ustanove, lokalne skupnosti in druge organizacije, s katerimi oblikujemo pester program dogodkov in aktivnosti, namenjenih raznolikim skupinam: strokovnjakom, odločevalcem, otrokom in mladostnikom ter najširši javnosti.

Mesec prostora je priložnost za opozarjanje na aktualne teme in probleme, povezane s prostorskim in urbanim razvojem Slovenije, za poudarjanje pomena in vloge prostora v njegovem najširšem pomenu, za ozaveščanje in izobraževanje otrok in mladih ter njihovih učiteljev in vzgojiteljev o pomenu prostora kot skupne vrednote. Obenem pa tudi za dvig prepoznavnosti področja urejanja prostora in graditve, dvig prepoznavnosti kakovostne arhitekture, urbanističnih in krajinskih ureditev, kakovostnih naselij, urbanih prostorov ter kakovostne in inovativne gradnje.

Na spletni strani je objavljenih več informacij in program dogodkov v Mesecu prostora 2024, ki ga sproti dopolnjujemo.