Skoči do osrednje vsebine

FestUM: Festival odprtega izobraževanja

Kdaj do
Kje Rektorat Univerze v Mariboru ter prostori Univerzitetne knjižnice Maribor (hibridni dogodek)
Na Univerzi v Mariboru tudi letos organizirajo Festival znanosti Univerze v Mariboru, FestUM, ki se bo osredotočal na vprašanje odprtega izobraževanja in bo potekal v hibridni obliki.

Po uspešni premieri v letu 2023 Univerza v Mariboru (UM) tudi letos organizira Festival znanosti Univerze v Mariboru, FestUM, podnaslovljen kot Festival odprtega izobraževanja, ki bo zainteresiranim na voljo tudi v hibridni obliki.

Festivalsko dogajanje se osredotoča na preplet področij odprte znanosti in umetne inteligence v visokošolskem izobraževalnem prostoru ter udeleženkam in udeležencem ponuja pester dvodnevni program, ki bo prvi dan posvečen Izzivom in priložnostim visokega šolstva na stičišču odprte znanosti in umetne inteligence ter drugi dan Izzivom visokošolskega založništva, publiciranja in izobraževanja s prikazom praktičnih vidikov uporabe UI, o čemer bo tekla razprava na dveh okroglih mizah.

Obiskovalke in obiskovalci bodo lahko spoznali etične, socialne in čustvene vidike UI v izobraževanju, se poučili o generativni umetni inteligenci za in v izobraževanju s prikazom praktičnih vidikov uporabe, si bodo lahko ogledali študentske filme UM ter se seznanili z izzivi založništva pod pogoji odprte znanosti in UI.

Nadalje so v programu vključene tudi predstavitve raznolikih projektov, podprtih v okviru Načrta za okrevanje in odpornost (NOO), s katerimi si na UM v okviru raziskovanja umetne inteligence prizadevajo za nadaljnji digitalni, zeleni in trajnostni razvoj.

Celotni osrednji festivalski program v svojem bistvu nosi sporočilo o pomembnosti pretoka znanj in podatkov med akademsko ter gospodarsko/negospodarsko sfero ter splošno javnostjo za dobrobit širše družbe.

Ob naštetem FestUM vabi tudi na spremljevalne aktivnosti, kjer bo v obliki gibalnih vaj, sodelovanja na šahovskem turnirju v okviru Študentskega oktobra ter večernega koncerta ''Open Air pod arkadami'', poskrbljeno tudi za UMsko sprostitev.

Prijave so mogoče do petka, 11. oktobra 2024.

Festival poteka v okviru pilotnega projekta Z odprtim dostopom do vseživljenjskega izobraževanja ODVIj, ki ga sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, in Evropska unija – NextGenerationEU ter ga na Rektoratu UM izvajamo v sodelovanju z UKM.