Skoči do osrednje vsebine

Zasedanje Konference pogodbenic Konvencije Združenih narodov o biološki raznovrstnosti

Kdaj do
Kje Cali, Kolumbija
Slovenska delegacija (predstavniki Ministrstva za naravne vire in prostor ter Ministrstva za okolje, podnebje in energijo) se bo udeležila 16. zasedanja Konference pogodbenic Konvencije Združenih narodov o biološki raznovrstnosti (16th meeting of the Conference of the Parties to the UN Convention on Biological Diversity - CBD COP 16).

Zvrstili se bosta tudi odprtji 11. zasedanja Konference pogodbenic, ki služi kot zasedanje pogodbenic Kartagenskega protokola o biološki varnosti (KP COP MOP 11) in 5. zasedanja Konference pogodbenic, ki služi kot zasedanje pogodbenic Nagojskega protokola o dostopu do genskih virov ter pošteni in pravični delitvi koristi, ki izhajajo iz njihove uporabe (NP COP MOP 5).

Osrednja točka zasedanj bo pregled stanja izvajanja Kunming-Montreal Svetovnega okvira za biotsko raznovrstnost (angleško Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework - GBF), ki je bil sprejet na prejšnjem zasedanju COP 15, leta 2022 v Montrealu v Kanadi.

Poudarek bo predvsem na naslednjih vsebinah: pospešitev mobilizacije virov; večstranski mehanizem za zagotovitev poštene in pravične delitve koristi, ki izhajajo iz uporabe genskih virov in informacij o digitalnem zaporedju iz genskih virih; implementacija, pregled in spremljanje ciljev GBF; posodobitev nacionalnih strateških akcijskih načrtov za biotsko raznovrstnost (angleško National Biodiversity Strategies and Action Plans - NBSAP); vključevanje področja biotske raznovrstnosti v vse sektorje (mainstreaming).

Med ključnimi cilji GBF določa zavarovanje vsaj 30 odstotkov kopenskih in 30 odstotkov morskih površin na svetovni ravni, še posebej tistih, ki so posebej pomembni za biotsko raznovrstnost, in obnovo vsaj 30 odstotkov degradiranih kopenskih, celinskih vodnih ter obalnih in morskih ekosistemov do leta 2030. V skladu z dogovorom bo treba zagotoviti nujne ukrepe za zaustavitev izumrtja ogroženih vrst ter zmanjšati in ublažiti vplive invazivnih tujerodnih vrst na biotsko raznovrstnost, med drugim tudi z zmanjšanjem vnosa za vsaj 50 odstotkov do leta 2030.

Maša Kociper, državna sekretarka iz Kabineta predsednika Vlade Republike Slovenije, se bo udeležila zasedanja visokega segmenta od 29. oktobra do 1. novembra 2024. Predvideno je, da bodo svetovni voditelji v okviru »Svetovne koalicije za mir z naravo: poziv k življenju«, sprejeli deklaracijo, ki poziva k reševanju okoljskih izzivov in nadaljnji krepitvi strategij in politik za ohranitev planeta in njegove biotske raznovrstnosti.

Več informacij o zasedanjih na spletni strani Konvencije Združenih narodov o biološki raznovrstnosti (v angleščini).