Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev projekta Slovensko središče za kvantno znanost - SQUASH

Kdaj
Kje Velika predavalnica IJS, Ljubljana
Evropska komisija je poleti 2024 objavila rezultate razpisa MSCA COFUND 2023, pri čemer je izbrala 12 doktorskih in 15 podoktorskih projektov v vrednosti 96,2 mio EUR. Med izbranimi je tudi podoktorski projekt Instituta "Jožef Stefan" z naslovom Slovensko središče za kvantno znanost – SQUASH. V okviru Meseca znanosti 2024 bo na Institutu "Jožef Stefan" potekala uradna predstavitev projekta.

Projekt »Slovensko središče za kvantno znanost – SQUASH«, ki ga bo koordiniral Institut "Jožef Stefan" (IJS), je na razpisu Evropske komisije dosegel 99 odstotkov evalvacijskih točk in se med podoktorski projekti uvrstil na tretje mesto. V partnerski konzorcij podoktorskega projekta IJS je vključenih 43 partnerjev, med njimi tudi pet podjetij iz Slovenije. Evropska komisija bo projekt financirala v vrednosti 5,7 milijona evrov. Izbrani projekt bo sofinanciralo tudi Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Pri predstavitvi projekta in njegovega pomena bodo sodelovali dr. Boštjan Zalar, direktor IJS, dr. Igor Papič, minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije, dr. Rok Žitko (IJS), ki bo predstavil vpliv kvantnih tehnologij na prihodnost, dr. Andrej Zorko (IJS), ki bo predstavil vsebino projekta SQUASH, in dr. Anton Ramšak z ljubljanske Fakultete za matematiko in fiziko, ki bo predstavil sodelovanje fakultete pri projektu.

SQUASH je projekt, ki temelji na trenutnih strateških usmeritvah Slovenije in EU. Mladim raziskovalkam in raziskovalcem z različnih področij kvantnih znanosti – od fizike in kemije do znanosti o materialih ter od računalništva do inženirstva – ponuja most do znanstvene zrelosti in samostojnosti. Projekt sestavljajo štiri multidisciplinarna raziskovalna področja: kvantna teorija, kvantni materiali, kvantna tehnologija ter kvantno računalništvo in informacije. Vključuje različna strokovna znanja s področja kvantnih znanosti, ki so jih pridobili na IJS. Jedro znanstvene odličnosti na IJS dopolnjuje raznolik izbor 46 vrhunskih partnerjev iz Slovenije, Evrope, Severne Amerike, Indije in Japonske. Na projektu SQUASH bo zaposlenih 40 tujih podoktorskih raziskovalk in raziskovalcev, katerih štipendije bodo namenjene izpopolnjevanju raziskovalnih veščin.

Cilj projekta je razviti vrhunsko usposobljene in inovativne strokovnjake na področju raziskav in tehnologij, ki se bodo lahko soočili s prihajajočimi izzivi druge kvantne revolucije.

V okviru projekta bodo raziskovalcem in raziskovalkam zagotovili privlačne delovne pogoje ter odlično osebno mentorstvo vodilnih svetovnih strokovnjakov s področja kvantnih znanosti. Poleg tega bodo imeli možnost razviti močan nabor prenosljivih znanj, ki temeljijo na stebrih vodenja, osebnega razvoja in komunikacije ter so prilagojeni potrebam vsakega posameznega podoktorskega raziskovalca.

Kvantne tehnologije so eno izmed glavnih raziskovalnih področij na Institutu "Jožef Stefan", kjer izkoriščajo nenavadne zakone kvantne fizike za preboje na področju računalništva, komunikacij in zaznavanja. Kvantna kriptografija omogoča popolnoma varen prenos informacij, ki jih ni mogoče prestreči. Kompleksne probleme, za katere bi klasični superračunalniki potrebovali milijone let, lahko kvantni računalniki rešijo v nekaj sekundah.

Dogodek je namenjen predvsem zainteresiranim raziskovalcem in raziskovalkam, podiplomskim študentkam in študentom ter predstavnikom gospodarstva in državnih institucij.