Skoči do osrednje vsebine

Strokovni posvet: Uvajanje slovenskega znakovnega jezika v vzgojo in izobraževanje

Kdaj do
Kje Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Masarykova cesta 16, Ljubljana
Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje organizira posvet Uvajanje slovenskega znakovnega jezika v vzgojo in izobraževanje – skupna pot do vključujoče družbe. Namen posveta, ki bo 22. 10. 2024, ob 9.30, na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje, je oblikovati ukrepe za celovito sistemsko umestitev slovenskega znakovnega jezika v predšolsko vzgojo, osnovnošolsko in srednješolsko izobraževanje.

Strokovni posvet bo potekal v okviru 20. seje Delovne skupine za pripravo predloga umestitve slovenskega znakovnega jezika v sistem predšolske vzgoje ter osnovnošolskega in srednješolskega izobraževanja.

Na posvet vabimo strokovne delavce, ravnatelje vrtcev, šol ter drugih zavodov za vzgojo in izobraževanje, starše, predstavnike strokovne in druge zainteresirane javnosti ter organizacij. Skupaj bomo osvetlili izzive, potrebe in priložnosti gluhih in naglušnih oseb pri vključevanju v redne vzgojno-izobraževalne programe.

Razpravljali bomo o pomenu učenja slovenskega znakovnega jezika za otrokov jezikovni, kognitivni, čustveni in socialni razvoj, se seznanili s strokovnim stališčem o pravicah in odgovornostih, ki so povezane z učenjem znakovnega jezika gluhih in naglušnih otrok ter njihovih staršev.

O svojih izkušnjah in priložnostih, ki jih prinaša uvajanje slovenskega znakovnega jezika gluhim in naglušnim za preseganje ovir polnega vključevanja v šolsko skupnost in družbo nasploh, bodo na okrogli mizi razpravljali gluha študentka, predstavniki staršev, tolmačev, ravnateljev, učiteljev in drugih strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju.