Skoči do osrednje vsebine

Na stičišču znanosti in ustvarjalnosti – razstava laboratorijskih fotografij

Kdaj do
Kje Center Ljubljane
V okviru Meseca znanosti letos na pobudo Naravoslovnotehniške in Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani poteka tudi razstava laboratorijskih fotografij z naslovom »Na stičišču znanosti in ustvarjalnosti«, ki raziskuje odnos med znanostjo in ustvarjalnostjo ter nanj deloma odgovarja s prikazom znanstvene fotografije splošni javnosti v okoljih izven laboratorijev.

Pogosto vsi stremimo k natančnim opredelitvam in jasnim mejam, ki ločujejo različna področja – na eni strani znanost, na drugi ustvarjalnost. Sta to res tako različni področji, da ju je nemogoče združiti in najti njuna stičišča? Avtorji razstave iščejo priložnost prav v tem neraziskanem območju. V ozadju njihovega delovanja je želja po predstavitvi znanosti širšemu občinstvu izven meja laboratorijev. S pomočjo naprednih tehnologij so ujeli očem nevidni svet mikroorganizmov in zapletenih tekstilnih struktur. Fotografije so nastale z uporabo različnih naprav, od telefona, stereomikroskopa, invertnega fazno-kontrastnega mikroskopa (s fluorescenco) do konfokalnega laserskega vrstičnega mikroskopa. Fotografije, ki jih predstavljajo v okviru razstave, poudarjajo tesno prepletenost znanosti in ustvarjalnosti, ki skupaj odražata lepoto nevidnega.

Namen razstave je predstaviti različne abstraktne in pisane motive, ki so bili ustvarjeni v laboratorijih Naravoslovnotehniške in Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani, skupaj z argumentiranimi in poenostavljenimi pojasnili njihove vsebine oziroma okoliščin njihovega nastanka. Pobudniki in ustvarjalci razstave so si za cilj zadali prenesti laboratorijske vsebine v mestni vrvež in jih približati vsakdanu mimoidočih.