Skoči do osrednje vsebine

Odprta znanost: od znanstvenih dokazov do vključujočih in z dokazi podprtih politik za razvoj

Kdaj do
Kje Hiša EU, Ljubljana
Dogodek bo izpostavil pomen znanstveno utemeljenih politik in poudaril, kako lahko vključevanje skupnosti in občanske znanosti prispeva k boljšim predpisom in javnim politikam, podprtih z dokazi. Skozi moderirano delavnico bodo udeleženci aktivno sodelovali v razpravi in podali predloge za izboljšanje politik na podlagi teh ugotovitev.

Dogodek, ki ga organizirata Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Inštitut za razvoj vključujoče družbe (IRVD), sodi v okvir prizadevanj države za spodbujanje vključevanja skupnosti in razvoja občanske znanosti. Pri tem se Slovenija zgleduje po evropskih standardih za boljše predpise (angleško better regulation) in usklajene politike za razvoj (angleško EU policy coherence for development).

Dogodek bo poudaril, da je Slovenija med vodilnimi državami z vzornim normativnim okvirom za pripravo, sprejemanje in izvrševanje predpisov ter politik, ki temeljijo na dokazih. V plenarnem delu programa bo predstavljen koncept državljanske statistike, kjer se znanje prenaša s pomočjo statističnih in drugih agregiranih podatkov, vključno z algoritmi in velikimi podatkovnimi sistemi. Ti predstavljajo osnovo za razumevanje družbene dinamike in izzivov.

Drugi del programa bo namenjen praktičnemu uokvirjanju znanja z namenom vključevanja skupnosti in občanske znanosti v proces oblikovanja predpisov in politik, ki temeljijo na dokazih (angleško evidence-informed policy-making). Primerjalne raziskave potrjujejo prednosti deliberativnih modelov pred predstavniškimi in drugimi oblikami participativne demokracije, kar se odraža na epistemskem, etičnem, pravnem in političnem področju.

Zaključni del dogodka bo vključeval moderirano delavnico – eksperiment, kjer bodo udeleženci skupaj z moderatorji oblikovali predloge glede vprašanja okrogle mize: Kako lahko deliberativni forumi prebivalcev prispevajo k institucionalni učinkovitosti, mirnemu sobivanju, napredku in skupni blaginji? 

Dogodek je namenjen širokemu krogu udeležencev, vključno s splošno javnostjo.