Skoči do osrednje vsebine

(Mikro)plastika: Kako se lahko pripravimo na jutri?

Kdaj do
Kje Velika dvorana Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, Ljubljana (z neposrednim prenosom preko YouTuba)
Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije soorganizira skupaj s Kemijskim inštitutom četrto srečanje grozda projekta Remedies, ki poteka v okviru Misije EU za obnovo oceanov in voda. Dogodek bo ponudil prostor za kritične razprave o izzivih, ki jih predstavlja (mikro)plastika, ter o strategijah za njeno učinkovito obvladovanje.

»(Mikro)plastika: Kako se lahko pripravimo na jutri?« je v prihodnost usmerjen in pronicljiv dogodek, kjer bodo udeleženci imeli priložnost sodelovati z vodilnimi strokovnjaki, izmenjati ideje ter raziskati praktične strategije za reševanje enega najresnejših okoljskih izzivov našega časa. Udeležba na tem dogodku ne pomeni le prispevanja k dialogu, ampak ima tudi ključno vlogo pri oblikovanju prihodnosti upravljanja s plastiko.

Na dogodku bodo sodelovali ugledni govorniki in strokovnjaki, ki bodo raziskali prihodnje okvire za reševanje vprašanja (mikro)plastike. Razprave bodo zajemale tudi vlogo zakonodaje, kot je REACH, pri urejanju kemijske varnosti v EU. Udeleženci bodo pridobili vpogled v nedavno sprejeto prepoved namerno dodane mikroplastike, ki je bila v veliki meri posledica množičnih civilnih gibanj.

Predstavljeni primeri slovenskih partnerjev v projektih REMEDIES in INSPIRE bodo osvetlili pomen celovitega razumevanja onesnaževanja z mikroplastiko za razvoj celostnih rešitev. Dogodek bo povezan z drugimi projekti v okviru Misije EU za obnovo oceanov in voda, kjer bodo predstavljene inovativne rešitve, ki so že v uporabi. Študije primerov bodo prikazale učinkovite strategije za zmanjševanje onesnaževanja z mikroplastiko ter poudarile sodelovanje različnih sektorjev in disciplin. Udeleženci bodo prav tako dobili vpogled v prihajajoča pogajanja o Globalni pogodbi o plastiki, ki bodo novembra potekala v Busanu, z namenom spodbujanja mednarodnega sodelovanja in zavezanosti k zmanjšanju plastičnega onesnaževanja.

Dogodek je namenjen širokemu krogu udeležencev – splošni in zainteresirani javnosti, raziskovalcem, študentom na dodiplomski in podiplomski ravni, inovatorjem, predstavnikom vladnih in nevladnih institucij, ter podjetjem. Še posebej pa vsem, ki jim ni vseeno za prihodnost našega planeta.

Za udeležbo na dogodku je potrebna registracija preko prijavnega obrazca.

Dogodek bo v živo prenašan tudi preko YouTube kanala.