Obiščite nas na Informativi: poklicne priložnosti v turizmu, gostinstvu, lesarstvu in vesolju
Našli nas boste v hali C. Mladim, njihovim staršem in učiteljem bomo preko modernih interaktivnih vsebin, praktičnih prikazov in vsebinskega svetovanja predstavili aktualne poklicne priložnosti in deficitarne poklice ter poklice prihodnosti.
Skupaj s Slovensko turistično organizacijo – STO bomo pod sloganom Izberi. Kariero v turizmu predstavili značilnosti poklicev ter možnosti za izgradnjo zanimive in uspešne kariere v gostinstvu in turizmu. Študentje in profesorji višjih strokovnih šol in fakultet s področja gostinstva in turizma ter kuhar iz Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije bodo iz lastnih izkušenj predstavili izobraževalne programe. Spoznali boste lahko raznolikost in pestrost gostinsko-turističnih poklicev.
Pod skupnim naslovom Lesarstvo − tvoja prihodnost pa bomo mladim v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija, Skupnostjo lesarskih šol Slovenije, višjimi strokovnimi šolami, Biotehniško fakulteto, predstavniki podjetij (Gospodarska zbornica Slovenije - GZS) ter sekcije lesnih strok Obrtne zbornice Slovenije - OZS predstavljali in promovirali lesarski poklic oziroma poklice, povezane z lesom. OZS se bo na sejmu predstavila s projektom LifeLongWood – promocija lesarskih poklicev.
Veliko pozornosti bomo namenili poklicem prihodnosti na področju vesoljskih tehnologij, ki jih bo predstavil Center Noordung. Pa ne le vesoljskih tehnologij, popeljali vas bomo na virtualno popotovanje po vesolju in vas razvajali s čisto pravo vesoljsko kulinariko, ki so jo pripravili študenti gostinstva in živilstva ter z njo Slovenijo zastopali na mednarodnem tekmovanju na vesoljski agenciji NASA v Združenih državah Amerike.
Minister Matjaž Han se bo z mladimi srečal prvi dan sejma. Takrat bo tudi podelil priznanja študentom s področja gostinstva in turizma ter lesarstva, ki so dosegli vidne dosežke na mednarodnih tekmovanjih.
Prejemniki priznanj dokazujejo, da velike možnosti inovativnosti in kreativnosti ponujajo tudi poklici s področij gostinstva, turizma in lesarstva. Med temi je ekipa študentov BIC Ljubljana, Višje strokovne šole, ki je na tekmovanju NASE osvojila 3. mesto in v vesolje dobesedno poslala slovensko tradicionalno jed – ričet. Jed so prilagodili razmeram v vesolju in bo odslej bogatila jedilnik astronavtov. Vsekakor pa boste ričet z vesoljskega menija lahko poskusili tudi obiskovalci. Ponosni pa smo lahko tudi na slovenske študente Biotehniške fakultete, Oddelka za lesarstvo, in njihovo inovacijo. Razvili so evaporacijski sistem iz lesnega oglja, ki omogoča pridobivanje pitne vode iz slane, in na mednarodni ravni dosegli 3. mesto. Evaporacijski sistem si boste lahko ogledali v živo. Vse dosežke mladih tekmovalcev boste lahko spoznali ob podelitvi priznanj, ki bo prvi dan sejma potekala na osrednjem prireditvenem prostoru Informative.
Predstavitev na osrednjem prireditvenem prostoru Informative
Petek, 17. januar 2025
Prvi dan sejma bo ob podpori Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport na osrednjem prireditvenem prostoru Informative potekal forum z naslovom Aktiviraj se. Na forumu bomo skozi ves dan predstavljali gospodarske teme, podjetništvo, gastronomijo, turizem, vesoljsko tehnologijo in šport. Zbrane bo nagovoril tudi častni pokrovitelj 16. Informative minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.
Ob 11. uri bo minister Han študentom s področja gostinstva in turizma ter lesarstva, ki so dosegli vidne dosežke na mednarodnih tekmovanjih in prestižnih dogodkih ter s tem promovirali slovensko znanje in Slovenijo v svetu, slavnostno podelil priznanja.
Celotni progam foruma Aktiviraj se je objavljen na spletni strani Informative.
Predstavitev na razstavnem prostoru
Oba dneva bodo na stojnici v hali C na Gospodarskem razstavišču med 9. in 18. uro potekale predstavitve poklicev s področij gostinstva, turizma, lesarstva in vesolja.
Gostinstvo in turizem
- informiranje mladih (Direktorat za turizem Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport)
- predstavitev poklicev s področja gostinstva in turizma (kuhar, barman, velneške storitve, turistični vodnik, manager turističnih destinacij, slaščičar)
- ves dan bo dišalo po carskem pražencu, poskusili boste lahko svoj najljubši koktajl ali pa astronavtski zajtrk, si privoščili masažo rok, svoj obisk pa ovekovečili na fotostojnici
- skupaj s študenti turizma se boste lahko podali na virtualno turistično vodenje in ogled lepot Slovenije ter drugih dežel
Lesarstvo
- predstavitev poklicev s področja lesarstva (srednje lesarske šole, višje in visoke lesarske šole, predstavniki gospodarstva – OZS in GZS)
- praktični prikaz lesarskih poklicev – razstava izdelkov iz lesa slovenskih lesarskih šol (dijaki in študenti lesarstva)
- na voljo bo interaktivni zemljevid vseh lesarskih šol v Sloveniji s QR kodami
- borza dela bo ponudila vpogled v prosta delovna mesta v lesnih in pohištvenih podjetjih, predstavniki podjetij pa bodo poleg možnosti za zaposlitev predstavili tudi delovne procese, možnosti usposabljanj in izobraževanj
- pod mikroskopom ali z virtualnimi očali si boste lahko od blizu ogledali vrste in zgradbe lesa ter izvedeli, kako lahko uporabimo les za različne izdelke in namene, se podali na virtualni sprehod po leseni montažni hiši ali pa se pomerili v sestavljanju Leonardovega lesenega mostu (Leonardo bridge)
Vesolje
- Center Noordung bo predstavil poklice prihodnosti s področja vesoljskih tehnologij in poklicne priložnosti na področju vesolja
- s pomočjo virtualnih očal pa se boste lahko odpravili na popotovanje in ogled vesolja
Program
Petek, 17. januar 2025
9.00–18.00: interaktivni prikaz poklicev s področja lesarstva
9.00–18.00: peka carskega praženca (predstavitev poklica kuhar – Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije)
9.00–11.00: mešanje brezalkoholnih pijač in pokušina (predstavitev poklica barman – Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Bled
10.00: obisk ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaža Hana na razstavnem prostoru in druženje z mladimi
11.00–13.00: predstavitev poklicev s področja velnesa, gostinstva in turizma (Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor)
13.00–15.00: predstavitev in pokušina astronavtskega zajtrka (Biotehniški izobraževalni center Ljubljana)
15.00–16.30: virtualno popotovanje s študenti Turistice
16.30–18.00: Univerza v Mariboru, Fakulteta za turizem: Inovativni pristopi k izzivom trajnostnega upravljanja turističnih destinacij
Sobota, 18. januar 2025
9.00–18.00: interaktivni prikaz poklicev s področja lesarstva
9.00–18.00: peka carskega praženca (predstavitev poklica kuhar – Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije)
9.00–11.00: predstavitev poklica slaščičar s pripravo sladice in predstavitev velneške dejavnosti (Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Bled)
11.00–13.00: predstavitev in pokušina astronavtskega zajtrka (Biotehniški izobraževalni center Ljubljana)
13.00–15.00: Univerza v Mariboru, Fakulteta za turizem: Inovativni pristopi k izzivom trajnostnega upravljanja turističnih destinacij
15.00–17.00: virtualno popotovanje s študenti Turistice
O Informativi
Informativa je največji vseslovenski predinformativni dan, ki na enem mestu ponuja celovite informacije o izobraževalnih, poklicnih in zaposlitvenih priložnostih za mlade doma in po svetu. Namenjena je učencem, dijakom, študentom in odraslim. Poteka tik pred uradnimi informativnimi dnevi, na enem mestu pa predstavi srednješolske, visokošolske, višje, strokovne, dodiplomske in podiplomske študijske programe, mednarodne izmenjave, poklice, prekvalifikacije, obštudijske dejavnosti in drugo. Vzporedno poteka tudi zaposlitveni sejem za mlade Moja prva zaposlitev. Za vse, ki se odločajo za karierno pot, predstavlja enkratno priložnost za pridobitev informacij iz prve roke.