Skoči do osrednje vsebine

Inšpektorji za ceste Inšpektorata RS za infrastrukturo (IRSI) so v letu 2024 pričeli z izvajanjem poostrenega nadzora nad objekti za oglaševanje.

Inšpektorji za ceste Inšpektorata RS za infrastrukturo (IRSI) so v letu 2024 pričeli z izvajanjem poostrenega nadzora nad objekti za oglaševanje, katerih postavitev oziroma uporaba je v območju državne ceste prepovedana v skladu z 89. členom Zakona o cestah (ZCes-2). 89. člen ZCes-2 namreč prepoveduje postavitev oziroma uporabo objektov za obveščanje v območju državne ceste zunaj naselja, prav tako pa prepoveduje postavitev in uporabo elektronskih prikazovalnikov.

Zakon o cestah (ZCes-2, Uradni list RS št. 132/22 s spremembami in dopolnitvami) je v 147. členu določil, da pravne ali fizične osebe, ki so lastniki ali imetniki pravice uporabe objektov za oglaševanje, katerih postavitev oziroma uporaba je v območju državne ceste prepovedana v skladu z 89. členom tega zakona, odstranijo le-te najpozneje v enem letu od uveljavitve tega zakona, in če ti objekti niso odstranjeni v tem času, pristojni inšpektor za ceste odredi njegovo odstranitev. Rok za samoiniciativno odstranitev tovrstnih objektov je potekel že konec oktobra 2023, zato so inšpektorji za ceste, ki so pooblaščeni za nadzor nad izvajanjem določb ZCes-2, v letošnjem letu pristopili k izvajanju poostrene akcije nadzora v zvezi z objekti za oglaševanje, katerih postavitev oziroma uporaba je v območju državne ceste prepovedana v skladu z 89. členom ZCes-2.

Akcija je usmerjena v odkrivanje objektov za oglaševanje izven naselja in v odkrivanje elektronskih prikazovalnikov tako v naselju kot izven naselja, v njej pa sodeluje 10 inšpektorjev za ceste. V prvi polovici leta je bilo obravnavanih 240 objektov. V veliki večini so zavezanci po uvedbi inšpekcijskega postopka objekte sami odstranili, v 13 primerih so inšpektorji izdali upravna opozorila, v 26 primerih pa upravne odločbe. Uvedeni so bili tudi prekrškovni postopki.

Stanje se z leti izboljšuje, a je objektov za oglaševanje v območju ceste še vedno veliko, zato bodo  inšpektorji za ceste tudi v bodoče pozornost namenjali tovrstnim objektom. Objekti za oglaševanje namreč motijo pozornost voznikov, velikokrat se nahajajo v preglednem polju priključkov in zato ovirajo preglednost pri vključevanju na glavno prometno smer, ter tako posredno vplivajo na varno uporabo ceste.