Skip to main content

103rd regular session of the Government of the Republic of Slovenia

At its meeting today, the Government adopted a rehabilitation programme to deal with the consequences of the August 2023 floods. The programme is worth EUR 2.3 billion over five years, with EUR 360 million earmarked for this year. The programme will provide all the funds for replacement construction, for all municipal infrastructure, for public buildings, i.e. schools, kindergartens, etc. The programme also includes the rehabilitation of watercourses through permanent measures.
portret

Podpredsednik vlade Matej Arčon | Author Žan Kolman/KPV

1 / 2

Program odprave posledic neposredne škode na stvareh po poplavah iz avgusta 2023, ki ga je na podlagi Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč v okviru svojih pristojnosti pripravilo Ministrstvo za naravne vire in prostor in ga je danes sprejela vlada, je ključen za zagotavljanje virov ter realizacijo ukrepov pri obnovi po največjih poplavah v zgodovini Slovenije. Program je obravnavala in predhodno potrdila Komisija za odpravo posledic naravnih nesreč na stvareh. Program vsebuje prikaz ocenjene višine potrebnih sredstev državnega proračuna po posameznih ukrepih in s predlogom višine potrebnih sredstev po posameznih letih. Skupna višina potrebnih sredstev je ocenjena na 2,33 milijarde evrov (razdeljena po letih od 2024 do 2028), od tega kar 1,36 milijarde evrov za sanacijo vodne infrastrukture. Program zajema ukrepe za obnovo občinskih infrastrukturnih in drugih javnih objektov ter poškodovanih stavb v zasebni lasti, obnovo poškodovanih objektov – vodne infrastrukture (v ustrezno funkcionalno stanje odporno na podnebne spremembe), izvedbo geotehničnih ukrepov – sanacijo zemeljskih plazov, nadomestitvene gradnje, obnovo kulturne dediščine in naravnih vrednot.

Vlada je danes s sklepom določila 17 objektov, katerih odstranitev je nujno potrebna in v javno korist, na območju Občine Luče, Občine Ljubno, Občine Mežica, Občine Prevalje, Mestne občine Slovenj Gradec, Občine Solčava, Občine Črna na Koroškem, Občine Kamnik in Občine Šmartno ob Paki. Sklepi temeljijo na strokovnih mnenjih, ki jih je na podlagah geološke, vodarske in gradbene stroke pripravila Državna tehnična pisarna. Za te objekte obstaja visoka ogroženost zaradi zemeljskega ali hribinskega plazu kot posledice poplav in plazov ali pa gre za znatno poškodovane objekte, s čimer bi lahko nastale škodljive posledice za življenje in zdravje ljudi. Strokovna mnenja je predhodno potrdil Svet Vlade za obnovo. V kratkem bodo v dogovoru z lastniki objektov z njimi v stik stopili cenilci, da opravijo potrebne cenitve. Na podlagi tega bodo znane vrednosti nepremičnin. V nadaljevanju postopka bo sledil podpis pogodbe, s katero bo določena višina odškodnine in opredeljene vse druge podrobnosti med pogodbenima strankama.