Skoči do osrednje vsebine

10. Slovenski razvojni dnevi: Podnebne spremembe in z njimi povezani izzivi

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V Ljubljani se danes z razpravami o mladih in podnebnih spremembah ter o krožnem gospodarstvu pričenjajo 10. Slovenski razvojni dnevi, ki so tokrat posvečeni s podnebnimi spremembami povezanim izzivom mednarodnega razvojnega sodelovanja. "Z novimi političnimi in zakonodajnimi usmeritvami in pogojem, da noben projekt ali program mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije ne sme spodbujati povečane rabe fosilnih goriv, Slovenija konkretno prispeva k realizaciji zavez Pariškega podnebnega sporazuma v tretjih državah", je v svojem otvoritvenem nastopu poudaril minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar.

Uvodni nagovor ministra dr. Mira Cerarja na 10. Slovenskih razvojnih dnevih.

1 / 2

Minister dr. Cerar je spomnil, da sta okoljska diplomacija in učinkovit multilateralizem strateški prednostni nalogi slovenske zunanje politike, saj se zavedamo, da sta ključna za upravljanje z globalnimi izzivi.

"Slovenija kot zelena država, bogata z naravnimi viri in biotsko raznovrstnostjo, se zaveda pomena boja proti podnebnim spremembam. Podnebni pojavi so tudi streznitev za vse nas. Da zavemo pomena zagotavljanja trajnostnega razvoja in ohranjanja visoke stopnje kakovosti življenja tudi za naše otroke," je dodal zunanji minister in poudaril, da je prednostna vsebina vseh projektov mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije, varovanje okolja in boj proti podnebnim spremembam.

Minister je izpostavil mednarodne aktivnosti Slovenije na tem področju, kot so ponovna oživitev Zelene skupine šestih manjših držav, ki promovirajo zelene politike, promocija trajnostnega upravljanja z vodo kot naravnim virom v ZN ter razglasitev svetovnega dneva čebel. Slovenija bo pomemben pomen v času predsedovanja Svetu EU dala krožnemu gospodarstvu, je napovedal.

Soorganizator razvojnih dni je tudi ministrstvo za okolje in prostor. Okoljski minister Simon Zajc je v uvodnem naogovoru dejal, da podnebne spremembe ne poznajo meja, zato jih moramo naslavljati z mednarodnim sodelovanjem. Ob tem je poudaril, da ni pravično, da države v razvoju plačujejo večji davek podnebnih sprememb kot razvite. Še posebej zato, ker so v zgodovini in še sedaj večinoma prispevajo k izpustom toplogrednih plinov manj od razvitih.

Direktor platforme nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč SLOGA Albin Keuc je k temu dodal, da je pri emisijah toplogrednih plinov, glede na jasne in znane posledice, potrebno sprejeti jasno in glasno politično odločitev, da bomo zagotovili učinkovito ukrepanje.

Osrednja dogodka 10. slovenskih razvojnih dnevov, ki jih soorganizirata Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za okolje in prostor, sta okrogli mizi "Ni planeta B – Mladi in razvojna politika" in "Vzemi – (u)porabi in (ne) zavrzi: Razvojno sodelovanje in potenciali krožnega gospodarstva. Na prvi bodo domači in tuji strokovnjaki razpravljali o vlogi mladih v razpravah o podnebnih spremembah, na drugi pa se posvetili potencialu, ki jih ima krožno gospodarstvo za doseganje podnebnih ciljev, s poudarkom na regionalnem sodelovanju v Jugovzhodni Evropi.

Teden se bo nadaljeval s predavanji uglednih strokovnjakov, prikazom dokumentarnega filma Virunga v Kinu Bežigrad (v torek, 26. novembra), z javno razpravo o čezmejnih vodnih virih in upravljanju z njimi (v sredo v prostorih Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU) ter z delavnico o smernicah za vključevanje varovanja okolja v mednarodno razvojno sodelovanje (v petek, na Agenciji Republike Slovenije za okolje). Vse dogodke bodo spremljali predstavitveni panoji Najboljših novic iz sveta, ki tokrat prinašajo pozitivne zgodbe mednarodnega razvojnega sodelovanja na področju podnebnih sprememb.

V letošnjem letu Slovenski razvojni dnevi potekajo že drugič. Prvi so potekali 8. marca in so bili posvečeni enakosti spolov, krepitvi moči žensk ter njihovih pravic na nacionalni in globalni ravni. Enakost spolov in varovanje okolja, ki vključuje tudi podnebne spremembe, sta sicer presečni temi slovenskega mednarodnega razvojnega sodelovanja in sta ključni za odpravo revščine, neenakosti in trajnostnega razvoja.

Uvodni nagovor ministra za zunanje zadeve