Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Ministrstva za javno upravo Leon Behin se je na srečanju ministrov za telekomunikacije zavzel za zmanjšanje digitalnega razkoraka

Državni sekretar Ministrstva za javno upravo Leon Behin se je v petek, 7. junija 2019, udeležil zasedanja Sveta EU za promet, telekomunikacije in energijo, ki poteka v Luksemburgu. Državni sekretar je na zasedanju razpravljal o glavnih ukrepih, ki jih mora Evropa nemudoma sprejeti, da bi ohranila svojo globalno konkurenčnost v podatkovnem gospodarstvu ter o temeljnih nalogah pri digitalizaciji evropskega gospodarstva. Osrednja tema srečanja je bila politična razprava o prihodnosti visoko digitalizirane Evrope po 2020.

Zasedanja Sveta EU za promet, telekomunikacije in energijo, Luksemburg | Avtor: MJU

1 / 2

Na svetu  so ministri in ostali visoki funkcionarji razpravljali o prihodnosti digitalnega enotnega trga. Posebno pozornost so ministri v razpravi posvetli inovacijam, veščinam uporabnikov digitalnih storitev in zlasti kibernetski varnosti. V tej zvezi naj bi bil  leta 2021 ustanovljen Evropski center za kibernetsko varnost s pomembnim poslanstvom: pospešiti uporabo naprednih rešitev s področja kibernetske varnosti.

Ministri in ostali visoki funkcionarji so razpravljali o oblikovanju Strategije enotnega digitalnega trga po letu 2020, pri čemer so posebno pozornost namenili priložnostim, ki jih digitalne tehnologije ponujajo; vendar ne na račun zasebnosti in ob pogoju večje digitalne pismenosti njenih uporabnikov.  Strinjali so se tudi, da mora EU zmanjšati razlike med državami članicami, saj bo le tako ostala konkurenčna na globalnem prizorišču.

Državni sekretar Leon Behin se je v svojem nastopu zavzel za »konkurenčno Evropsko unijo na digitalnem področju.« V svoji razpravi je izpostavil tiste politike, ki bodo pripomogle k temu, da EU ostaja konkurenčna tudi na globalni ravni. Dejal je še, da »se Slovenija zavzema za rešitve, ki bodo prispevale k digitalni preobrazbi« in se v nadaljevanju zavzel za večjo strateško avtonomijo EU na tem področju. »Digitalna preobrazba nujno vključuje tudi etični vidik,« je še poudaril in dodal, da »lahko države edinole z razvojem etičnega digitalnega gospodarstva krepijo konkurenčnost tako držav članic, kot tudi EU kot celote«. »Slovenija pa bo tudi v prihodnje podpirala vse rešitve, ki bodo prispevale k zmanjševanju digitalnega razkoraka, ne le znotraj držav članic, temveč tudi med državami članicami,« je še poudaril Behin  in zaključil razpravo z razmišljanjem o nujnosti bolj usklajenega pristopa na ravni EU na področjih kibernetske varnosti in investicij v 5 G omrežja.

Državni sekretar Ministrstva za javno upravo se je v okviru zasedanja  udeležil tudi delovnega kosila, kjer so ministri razpravljali o prednostnih nalogah pri digitalizaciji evropskega gospodarstva, vključno z digitalnimi raziskavami in inovacijami. Slovenija zastopa stališče o nujnosti krepitve evropskega raziskovalnega prostora na področju digitalizacije. V praksi se srečujemo z begom možganov  - EU strokovnjakov, kar lahko sčasoma povzroči vse slabšo konkurenčnost evropskega gospodarstva. Prizadevanja Slovenije gredo v smeri večje strateške  avtonomije EU. Nujno je potrebno raziskave s področja umetne inteligence prenesti v gospodarstvo in ustrezno motivirati EU strokovnjake.

Ob robu zasedanja se je Behin sestal tudi z nemškim državnim sekretarjem dr. Ulrichom Nussbaumom in portugalskim ministrom Pedrom Nunein Santosom. Pogovarjali so se predvsem o pripravah na   predsedovanje, saj Slovenija predseduje v okviru trojke z Nemčijo in Portugalsko. Osrednja tema predsedovanja Slovenije EU bo tudi 5G revolucija.