Skoči do osrednje vsebine

Odprtje konzulata Republike Slovenije v Solunu

Generalni direktor mag. David Brozina se je skupaj z veleposlanico Slovenije v Grčiji mag. Anito Pipan udelezil uradne otvoritve konzulata Republike Slovenije v Solunu. Gre za prvi konzulat Republike Slovenije v Grčiji z jurisdikcijo v celotni severni Grčiji. Solun kot drugo največje grško mesto s pomembnim pristaniščem predstavlja gospodarsko središče hitro razvijajoče se regije.

Direktor mag. David Brozina in veleposlanica mag. Anita Pipan | Avtor: MFA

Generalni direktor Brozina je v svojem nagovoru izpostavil tesne zgodovinske vezi med obema državama, ki ju danes povezuje članstvo v Evropski uniji in Natu. Poudaril je, da Grčija in Slovenija delita skupne vrednote in se zavedata pomena solidarnosti in vladavine prava za obstoj in uspešno delovanje Evropske Unije.

Veleposlanica mag. Anita Pipan je častnemu konzulu Nikolaosu Takasu izročila eksekvaturo ter izrazila prepričanje, da bo s svojim delovanjem bistveno pripomogel k poglobitvi gospodarskega sodelovanja med državama.

Zbrane sta, poleg častnega konzula Takasa, nagovorila še župan Soluna Giannis Boutaris ter guverner Srednje Makedonije Apostolos Tzitzikostas, ki sta izpostavila perspektivna področja za okrepitev gospodarskega sodelovanja med državama.

Perfekt Tzitzikostas se je ob tem zavzel za tesnejše sodelovanje regionalnih oblasti s Slovenijo, zlasti na področju izobraževanja, okolja, turizma in modernih tehnologij.