Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar mag. Božič s slovensko gospodarsko delegacijo obiskal Izrael

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Ministrstva za zunanje zadeve mag. Dobran Božič je danes zaključil tridnevni obisk Izraela, na katerem ga je spremljala slovenska gospodarska delegacija, ki je štela 17 predstavnikov iz 13 visokotehnoloških in start-up podjetij.

Državni sekretar mag. Božič na izraelskem zunanjem ministrstvu | Avtor: MFA

1 / 2

Osrednji dogodek obiska je predstavljal Slovensko-izraelski poslovni forum v Peres centru za mir in inovacije, kjer so bile predstavljene gospodarske priložnosti v obeh državah, sledila so poslovna srečanja med slovenskimi in izraelskimi podjetji. Po poslovnem forumu je potekal sprejem ob dnevu državnosti Republike Slovenije, na katerem je v imenu izraelske vlade minister za pravosodje Države Izrael Amir Ohana čestital Sloveniji ob državnem prazniku.

Državni sekretar mag. Božič se je tekom obiska srečal z visokimi predstavniki na Ministrstvu za zunanje zadeve Izraela, s katerimi je govoril o dvostranskih odnosih, gospodarskem sodelovanju, kibernetski varnosti in regionalnih vprašanjih. Skupaj z gospodarsko delegacijo je obiskal osrednji izraelski instituciji na področju inovacij in start-upov – Izraelsko agencijo za inovacije in Centralo start-up naroda. Imel je tudi delovno kosilo s predstavniki Izraelsko-palestinske gospodarske in industrijske zbornice.

Slovenska gospodarska delegacija je poleg že omenjenih institucij obiskala tudi nekatere druge osrednje akterje inovacijskega ekosistema v Tel Avivu (inovacijsko platformo SOSA, kulinarično platformo L28) in Jeruzalemu (kapitalski sklad JVP, start-up pospeševalnik MassChallenge in vodilno visokotehnološko podjetje OrCam).

Pri obisku slovenske gospodarske delegacije pod vodstvom državnega sekretarja mag. Božiča sta sodelovala častna konzula Slovenije v Izraelu, Adi Rosenfeld in Eival Gilady, ter predsednik Izraelsko-slovenske gospodarske in trgovinske zbornice Dror Dotan.