Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dobran Božič se je udeležil ministrskega zasedanja Procesa sodelovanja v Jugovzhodni Evropi (SEECP)

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Dobran Božič se je 7. in 8. julija v Sarajevu udeležil ministrskega zasedanja Procesa sodelovanja v Jugovzhodni Evropi (SEECP). Ob robu zasedanja je potekalo tudi srečanje Sveta za regionalno sodelovanje (RCC).
1 / 2

Dogodka predstavljata zaključek enoletnega predsedovanja Bosne in Hercegovine regionalni pobudi v obdobju od julija 2018 do junija 2019. Predsedovanje pobudi bi formalno s 1. julijem 2019 moralo prevzeti Kosovo, vendar zaradi pozne organizacije dogodka s strani predsedujoče BiH to ni bilo mogoče. To pomeni kršitev ustanovne listine SEECP, česar pa Kosovo ni problematiziralo.

Na plenarnem zasedanju, ki se ga je udeležilo 11 ministrov za zunanje zadeve SEECP oz. njihovih namestnikov, razen Kosova in Albanije, se je razprava osredotočila na trenuten proces evropskega povezovanja in nadaljnje delo na področju povezljivosti v regiji SEECP in širše, kot predpogojem za trajnostni razvoj ter regionalne in evropske integracijske procese. Državni sekretar Božič je v nagovoru poudaril, da je stabilnost na Zahodnem Balkanu predpogoj za stabilnost v Evropi. Naloga EU je ohraniti aktivno prisotnost v regiji in zagotoviti okoliščine za naslavljanje vseh odprtih vprašanj. EU ima strateško odgovornost do regije, zato mora širitev ostati na agendi EU. S pozitivnim pritiskom in pomočjo bomo zagotovili nadaljevanje reformnih procesov ter prispevali k stabilnost in blaginji v regiji. Državni sekretar je posebej izpostavil napredek udeleženk pri implementaciji Digitalne agende, ki skupaj s projekti na področju infrastrukturne in človeške povezljivosti ključno prispeva k oblikovanju regionalnega gospodarskega prostora. Ob tem je spomnil na pomen Pozitivne agende za mlade, slovensko pobudo, ki naslavlja izzive, s katerimi se srečuje mlada generacija. Ob koncu nagovora je državni sekretar Božič zagotovil nadaljevanje slovenske podpore regionalnemu sodelovanju na področju migracij, terorizma ter boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu. Predsedovanje SEECP je prevzelo Kosovo.
Na letnem srečanju RCC je bil obravnavan napredek v procesu regionalnega sodelovanja, delovni program predsedujoče BiH in nova triletna strategija za obdobje 2020-2022. V razpravi je bil izpostavljen pomen aktivnosti udeleženk SEECP, ki jih vodijo načela vključenosti, medsebojnega zaupanja in spoštovanja, usklajevanja, sinergije ter skupna prihodnost v evropski in evro-atlantski družini.