Skoči do osrednje vsebine

V Preddvoru in Šenčurju o skupnem namakalnem sistemu

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec si je v preddvorski občini ogledala gradnjo zahtevne gozdne ceste v Bašlju, ki je edinstvena po principu gradnje, nato je obiskala še gorsko kmetijo v Kokri. Na obisku v Šenčurju se je ministrica seznanila z zamislijo o skupnem namakalnem sistemu, ki ga načrtujeta obe občini.
1 / 2

Ministrica si je skupaj z županom Preddvora Rokom Roblekom ogledala gradnjo ene najzahtevnejših gozdnih cest "Velika raven", katere dolžina po projektu znaša 1.814 metrov, vrednost objekta pa je ocenjena na 223.165 EUR. Izgradnja ceste se financira iz lastnih sredstev lastnikov gozdov na tem območju ter sredstev PRP, katerih delež sofinanciranja  znaša 50 odstotkov upravičenih stroškov.

Obisk se je nadaljeval v občini Šenčur, kjer je ministrico z ekipo sprejel župan Ciril Kozjek. Pogovor je tekel o načrtovanem namakalnem sistemu, kasneje pa so si skupaj ogledali še kmetijo Jarc, ki je znana po pridelavi kislega zelja in repe in že koristi svoj lastni namakalni sistem. Občina Šenčur že gradi prvo fazo kolektivnega namakalnega sistema, sofinanciranega iz evropskega sklada za razvoj podeželja, je pa še kar nekaj priložnosti na področju povezovanja obeh občin in skupnega ukrepanja v boju proti podnebnim spremembam, sta povedala oba župana. Občini Preddvor in Šenčur namreč želita skupaj vzpostaviti unikaten namakalni sistem. V zalogovnik bi črpali Kokro, ki je precej hudourniška reka, in s pomočjo prostega pada namakali polja. Kar se tiče namakalnih sistemov pa so predstavniki obeh občin ministrico opozorili tudi na potrebo po poenostavitvi in pospešitvi birokratskih postopkov.