Skoči do osrednje vsebine

Na Blejskem strateškem forumu letos v središču trajnostni razvoj

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
2. in 3. septembra 2019 bo Bled ponovno gostil visoke tuje in domače predstavnike iz sveta politike, gospodarstva, mednarodnih organizacij in akademskega sveta. Blejski strateški forum, ki ga Ministrstvo za zunanje zadeve in Center za evropsko prihodnost organizirata že štirinajsto leto, bo poskušal skozi številne panelne razprave najti odgovore na ključna vprašanja o zagotavljanju miru in varnosti, trajnostnega razvoja ter gospodarskega napredka. V dveh dnevih se bo na forumu, ki poteka pod sloganom »Viri (ne)stabilnosti«, zvrstilo preko 30 panelov, na katerih bo sodelovalo 15 ministrov, ena predsednica ter številni visoki predstavniki mednarodnih organizacij.

Forum bosta poleg ministra za zunanje zadeve dr. Mira Cerarja odprla še predsednik vlade Marjan Šarec in predsedujoča 73. zasedanju Generalne skupščine OZN María Fernanda Espinosa Garcés. Na Panelu voditeljev bosta zbrane nagovorila slovenski predsednik Borut Pahor in estonska predsednica Kersti Kaljulaid. Med panelisti prvega dne Foruma bodo španski minister za zunanje zadeve, Evropsko unijo in sodelovanje Josep Borrell Fontelles, turški zunanji minister Mevlüt Çavuşoğlu, predsednik italijanske družbe illycaffè Andrea Illy, nekdanji komisar dr. Janez Potočnik, zdaj eden od vodij IRP (International Resource Panel) in nekdanji italijanski premier Enrico Letta, zdaj dekan šole za mednarodne odnose na pariški univerzi Science Po. Slednjemu bo ob koncu prvega dne Foruma podeljena letošnja nagrada BSF.

Na osrednjem, politično-varnostnem forumu bodo v ospredju razprav teme od zagotavljanja učinkovitega multilateralizma, pogledov na evroatlantsko varnost ter razmer na področju človekovih pravic in pravic žensk do protekcionizma do davčnih virov v globaliziranem svetu in krožnega gospodarstva. Udeleženci in visoki gostje foruma bodo iskali nove načine vodenja in se spraševali o prihodnih izzivih Evropske komisije. 7 zunanjih ministrov bo razpravljalo o prehojeni poti in nadaljnjih korakih vstopanja držav Zahodnega Balkana v Unijo; glavni govornik panela bo finski zunanji minister in predsedujoči Svetu EU za zunanje zadeve Pekka Haavisto. Prvi dan foruma se bo zaključil s polnočno razpravo o ustvarjanju trdne in vključujoče prihodnosti, drugi dan pa se bo med drugim nadaljeval z razpravami o aktualnih temah na evropski agendi, kot so brexit, boj proti širjenju dezinformacij in migracije.

Poslovni forum z naslovom "Napovedovanje nepredvidljivega" bo priložnost za razpravo med podjetniki, ekonomskimi strokovnjaki in predstavniki mednarodnih finančnih organizacij o trendih in izzivih, s katerimi se soočajo v obdobju globalizacije, tehnološkega razvoja in digitalne prihodnosti; poseben poudarek bo namenjen zelenim tehnologijam in trajnostnemu razvoju. Forum Young BSF bo v središče razprav ponovno uvrstil mlade kot vir, pri čemer jih bo obravnaval kot odgovorne akterje pri sooblikovanju družbene prihodnosti.

Po več kot desetletju se je Blejski strateški forum razvil v vodilno mednarodno konferenco v srednji in jugovzhodni Evropi, ki združuje najrazličnejše udeležence, med njimi voditelje držav in vlad, ministre, diplomate, poslovneže, akademike in strokovnjake, mlade ter predstavnike medijev z vsega sveta. Osrednji namen Foruma je sodelujoče spodbuditi k razpravam in iskanju inovativnih rešitev za sodobne regionalne in globalne izzive. Poleg tega forum predstavlja odlično priložnost za tematske dvostranske in večstranske sestanke ter mreženje z vidnimi regionalnimi in globalnimi deležniki na področjih diplomacije, politike, poslovanja, znanosti in inovacij.

Program in več informacij o konferenci lahko najdete na spletnih straneh BSF.