Skoči do osrednje vsebine

Sodelovanje strokovnih inštitutov in akademskih institucij bogati delovanje Platforme 17 + 1

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ob robu Blejskega strateškega foruma, ki je 14. leto zapored potekal na Bledu, je Slovenija gostila tudi 6. simpozij strokovnih inštitutov Kitajske ter srednje- in vzhodnoevropskih držav na visoki ravni. Okrog 100 predstavnikov strokovnih inštitutov (think tankov), univerz in akademij iz Kitajske ter držav srednje in vzhodne Evrope (SVE) se je 3. in 4. septembra 2019 zbralo na povabilo Kitajske akademije družbenih znanosti (CASS), Sekretariata Pobude China-CEE ter Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije. Simpozij je gostila IEDC-Poslovna šola Bled.

Na uvodnem večeru in uradnem jutranjem odprtju so udeležence s slovenske strani nagovorili dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport, mag. Dobran Božič, državni sekretar na slovenskem zunanjem ministrstvu, dr. Danilo Turk, bivši predsednik Republike Slovenije, mag. Iztok Grmek, generalni direktor za gospodarsko in javno diplomacijo, dr. Stanislav Raščan, vodja sektorja za strateške študije in analize ter dr. Danica Purg, predsednica IEDC-Poslovne šole Bled. S strani kitajske delegacije so zbranim pobudo z nagovori približali dr. Zhao Baige, podpredsednica 12. odbora za zunanjo politiko Nacionalnega ljudskega kongresa LR Kitajske, veleposlanica Huo Yuzhen, posebna predstavnica za sodelovanje med Kitajsko in državami SVE s kitajskega zunanjega ministrstva, bivši kitajski veleposlanik v Sloveniji Xu Jian ter prof. Huang Ping, generalni direktor Inštituta za evropske študije s CASS.

Državni sekretar Božič je v svojem nagovoru izpostavil pomen gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Kitajsko na področju inovacij, digitalne ekonomije, pametnih tehnologij, računalništva, e-mobilnosti, letalstva, medicine, farmacije, športa in turizma ter poudaril zavzetost Slovenije za iskanje sinergij znotraj Pobude 17 + 1 zlasti na področju izmenjave izkušenj ter znanj na področju gozdarstva ter športa. Predstavniki ministrstva so naznanili, da bo Slovenija v letu 2020 v okviru Pobude 17 + 1 gostila kreativni forum, ki se bo osredotočal na oblikovanje, inovacije in kreativnost.

Raziskovalci in akademiki so v bogatem dvodnevnem programu naslovili sodelovanje v okviru Platforme 17 + 1 skozi prizmo dvostranskih odnosov, regionalnega sodelovanja in odnosov med Kitajsko in EU ter predstavili svoje raziskave s področja treh tematskih sklopov - Platforme 17 + 1 in odnosov med Kitajsko in EU, inovativnega in trajnostnega razvoja sodelovanja v okviru Platforme 17 + 1 ter obetom za Platformo 17 + 1.

Platforma 17 + 1 predstavlja koncept sodelovanja med Kitajsko in državami srednje- in vzhodne Evrope. V njej sodelujejo Albanija, BiH, Bolgarija, Češka, Črna gora, Hrvaška, Estonija, Grčija, Latvija, Litva, Madžarska, Makedonija, Poljska, Romunija, Slovaška, Srbija ter Slovenija. Srečanje strokovnih inštitutov v tem formatu je tokrat potekalo šestič zapored. Slovenija je drugo srečanje že gostila leta 2014.