Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Iztok Purič na novinarski konferenci predstavil dosedanje delo

  • Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
Minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo dr. Iztok Purič je na današnji novinarski konferenci Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) predstavil dosedanje delo in realizirane naloge na področju izvajanja evropske kohezijske politike obdobja 2014–2020.
1 / 3

»Konec preteklega leta se je v javnosti veliko govorilo o kohezijski politiki in o morebitni trajni izgubi sredstev zaradi nedoseganja pravila n+3. Kljub slabim napovedim je sodelavcem  do sredine decembra uspelo pospešiti certificiranje izdatkov in preprečiti trajno izgubo 183 milijonov evrov sredstev evropske kohezijske politike, ki so bili ogroženi tudi zaradi pomanjkljivosti v e-MA«, je poudaril minister. Ureditev informacijskega sistema (IS) je bila zato tudi glavna prioriteta, ki si jo je zadal ob prevzemu funkcije.

Pomanjkljivosti IS je v reviziji aprila 2018 izpostavil tudi Urad za nadzor proračuna (UNP) in decembra 2018 izdal 27 priporočil za njegovo izboljšanje. »V prvi polovici leta 2019 smo intenzivno delali na izboljšavah IS. O odpravi pomanjkljivosti smo konce junija poročali UNP. Rezultati naknadne revizije potrjujejo, da sistem deluje, zagotavlja zanesljive podatke in omogoča nemoteno izvajanje kohezijske politike v Sloveniji«, je povedal.

V nadaljevanju je opozoril na prepogoste napačno interpretacijo sistema koriščenja evropskih sredstev. Ta ima štiri faze. V prvi fazi se dodeli sredstva pristojnim ministrstvom, v drugi fazi ministrstva izvedejo razpise in sklenejo pogodbe, s čimer se lahko začne realizacija projektov, v tretji fazi pride do izplačil iz proračuna, ki zalaga evropska sredstva, šele v četrti fazi pa do plačil iz bruseljske blagajne. Črpanje tako ni samo četrta faza, je izpostavil Purič.

V zvezi s programskim obdobjem 2021-2027 pa je dejal, da bo treba sprejeti prioritete in poiskati ravnotežje med raziskavami, razvojem in inovacijami na eni strani ter realnimi potrebami ljudi na terenu na drugi strani.