Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Alenka Bratušek z Yangom Chuantangom

Na povabilo predsednika Državnega sveta je na uradnem obisku Yang Chuantang, podpredsednik Nacionalnega odbora Politične posvetovalne konference Ljudske republike Kitajske. Z delegacijo se je srečal tudi z ministrico za infrastrukturo in podpredsednico slovenske vlade Alenko Bratušek.
1 / 2

Yang Chuantang je na srečanju izpostavil dolgoletne prijatelje odnose Kitajske s Slovenijo in pozdravil podporo Slovenije pobudi En pas, ena pot.

Poudaril je, da ima Slovenija izjemno geografsko lego in dobro razvit kopenski in pomorski promet. Izpostavil je, da na Kitajskem poznajo velike slovenske infrastrukturne projekte in se zavzel, da bi pri graditvi sodelovala tudi kitajska državna gradbena podjetja, ob nujnem spoštovanju lokalne zakonodaje in običajev. Poudaril je tudi, da bi s sodelovanjem Kitajske Luka Koper lahko postala svetovno pomembno pristanišče.

Ministrica Alenka Bratušek je potrdila, da je lega Slovenija naša velika prednost, kar je podkrepila s podatkom, da tovorne ladje iz Azije v Evropo v koprsko pristanišče prispejo 5 do 8 dni hitreje kot v severnoevropska pristanišča. Projekt drugi tir Divača-Koper pa bo, ko bo zgrajen, pospešil še pretovor v notranjost Evrope.

Pojasnila je, da v Sloveniji izvajalce gradbenih del izbiramo z javnimi razpisi, na katerih nobeno podjetje ne sme biti privilegirano. Na razpise se lahko prijavijo tudi kitajska podjetja, ki bodo obravnavana enako kot vsa druga. Poudarila je, da morajo vsa podjetja, ki si želijo delati v Sloveniji, spoštovati slovensko in evropsko zakonodajo in standarde.

Ministrica Bratušek je povedala še, da je razvoj infrastrukture temelj razvoja države in si zato na ministrstvu prizadevamo projekte čim prej spraviti v življenje. Gostom je predstavila doseženi napredek pri projektih tir Divača-Koper in 3. razvojni osi.

Podpredsednik Politične posvetovalne konference Ljudske republike Kitajske je ob koncu srečanja ministrico povabil na 2. svetovni forum za trajnostni razvoj prometa in transporta, ki bo prihodnje leto v Pekingu.