Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Marko Maver: »Skupno morje čezmejno tesno povezuje v dobrem in slabem«

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Državni sekretar Marko Maver je nagovoril udeležence 4. Tedna sredozemske obale in makroregionalnih strategij 2019, ki poteka v Portorožu. Namen dogodka Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij, ki letos poteka pod sloganom SEA4FUTURE, je povečati ozaveščenost o pomenu morja in obale za kvaliteto življenja vseh ljudi. Državni sekretar Maver je izpostavil, da v okviru izvajanja EU makroregionalne strategije za Jadran in Ionijo (EUSAIR) zelo dobro zavedamo tega, saj nas skupno morje čezmejno tesno povezuje v dobrem in slabem.

Naši predniki so razvili tradicionalne kulture, tehnike in prakse rabe obalnih in morskih virov , ki so temeljile na trajnostni rabi. To je bila tudi osnova za izjemen razcvet turizma, ki je postal ena glavnih gospodarskih panog v regiji in izkazuje nenehno rast. Kakovostna turistična ponudba temelji na zdravem okolju, ki ga tvorijo ugodno okolje, podnebje, hrana, voda, vključno s kopalnimi vodami. V svojem nagovoru je naslovil t.i.  ekosistemske vire (pitna voda, ribje jate, minerali) in ekosistemske storitve (ohranitev samočistilne sposobnosti in reproduktivnosti  vodnih, obalnih in morskih virov) Jadransko-jonske regije. Ti ekosistemski viri in storitve ne poznajo državnih in administrativnih meja. Različni pritiski in vplivi, vključno z onesnaževanjem s kopna in morja jih lahko zaznavno prizadenejo, lahko tudi uničijo.

Steber Kakovost okolja EUSAIR (koordinirata  ga Slovenija in BiH) je prav zato med svoje prioritetne vsebine in aktivnosti postavil upoštevanje zelene infrastrukture oz ekosistemskih storitev pri načrtovanju razvoja v ekoregijah Jadrana in Ionije. Te vsebine so jedro projekta  Celovitega upravljanja z obalo (ICZM/Integrated Costal Zone Management) in prostorskega načrtovanja na morju (MSP/ Marine Spatial Planing). Gre za povsem novo, sodobno obliko čezmejnega sodelovanja pri načrtovanju razvoja, ki terja poglobljeno sodelovanje za  zmanjšanje pritiskov in vplivov  na obalo in morje ter vzpostavljanje dobrega ekološkega stanja. Za doseganje tega cilja je pomembno ima poseben pomen dejavno upravljanje zavarovanih območij, vključno z njihovim povezovanjem na kopnem, obali in morju z zelenimi in modrimi koridorji. Slovenija je pri tem vodilna, skupaj z Italijo, za te cilje že izvaja EU Interreg projekt GRELVISIN v porečju Vipave in Soče, ki bo med jadransko in alpsko eko-regijo izboljšal ekološko povezljivost (eco-conectivity). V okviru sodelovanja z stebrom Modra rast (Blue Growth) in Povezovalnost (Conectivity) smo dosegli konsenz, da je razvoj in implementacija subregionalnega načrta za preprečevanje onesnaženj z nafto zaradi nesreč na morju (Development and Implementation of Adriatic Ionian sub-regional Oil spil Contingency Plan)  čezmejni projekt, ki mu naj sledi tudi načrt upravljanja z balastnimi vodami ter ukrepi za zmanjšanje odpadkov na morju, vključno z obvladovanjem plastike. 

V okviru Tedna sredozemske obale in makroregionalnih strategij, ki bo potekal med 17. in 28. septembrom na različnih lokacijah slovenske obale, se bodo zvrstili številni dogodki.  Program je dostopen tukaj.