Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar na regionalnem forumu Unije za Sredozemlje o pomenu dialoga in sodelovanja med partnerji v sredozemski regiji

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je 10. oktobra 2019 v Barceloni udeležil IV. regionalnega foruma Unije za Sredozemlje. Gre za letno zasedanje na ravni zunanjih ministrov držav severnega in južnega Sredozemlja, ki ga skupaj gostijo visoka predstavnica EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini, minister za zunanje zadeve in izseljence Hašemitske kraljevine Jordanije Ayman Safadi in minister za zunanje zadeve, EU in sodelovanje Kraljevine Španije Josep Borrell.

Minister dr. Cerar je v svojem nastopu na plenarnem zasedanju izpostavil, da je eden ključnih prispevkov Slovenije Uniji za Sredozemlje spodbujanje opolnomočenja mladih preko izobraževanja in medkulturnega dialoga s pobudo Pozitivne agende za mlade v Sredozemlju. Minister je najavil, da bo Slovenija skupaj z Unijo za Sredozemlje med 12. in 15. novembrom 2019 v Ljubljani gostila Drugi Kreativni forum Ljubljana. Kreativnost bi morala po ministrovih besedah biti prepoznana kot eno osnovnih gonil gospodarskega, družbenega, kulturnega in političnega razvoja v regiji.

Minister je izpostavil odlično sodelovanje med dvema evro-mediteranskima univerzama, EMUNI v Sloveniji in Fez v Moroku, ki spodbujata študentske izmenjave in mobilnost med državami regije in tako prispevata k dialogu in razumevanju med študenti in raziskovalci iz celotne sredozemske regije. Minister je ob tem najavil, da bo Slovenija leta 2021 gostila ministrsko konferenco Unije za Sredozemlje o visokem šolstvu.

Minister dr. Cerar je izpostavil, da so migracije, podnebne spremembe, okolje in voda izzivi, ki nimajo rešitve na lokalni ravni, zato si države morajo prizadevati za tesno sodelovanje na regionalni in globalni ravni. Rezultati prvega znanstvenega poročila o podnebnih spremembah v Sredozemlju, s katerim so se seznanili zunanji ministri na forumu namreč razkrivajo, da se sredozemska regija od preostalega sveta kar 20 % hitreje segreva.

Ob robu foruma je minister dr. Cerar opravil tudi več dvostranskih srečanj, in sicer z ministrom za zunanje zadeve Kraljevine Španije Josepom Borrellom Fontellesom, vršilcem dolžnosti ministra za zunanje zadeve Albanije Gentom Cakajem in zunanjim ministrom Alžirije Sabrijem Boukadoumom.