Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Miro Cerar na srečanju z zunanjim ministrom Singapurja dr. Vivianom Balakrishnanom

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ob robu zasedanja zunanjih ministrov ASEM, ki od sinoči poteka v Madridu, se je minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar sestal z ministrom za zunanje zadeve Singapurja dr. Vivianom Balakrishnanom. Glavne teme pogovora so bile sodelovanje med državama na bilateralnem in multilateralnem področju, razmere v Aziji ter nekatere aktualne mednarodne teme.

Minister dr. Cerar z ministrom za zunanje zadeve Singapurja dr. Vivianom Balakrishnanom

1 / 2

Sogovornika sta se zavzela za poglobitev odnosov med državama na različnih ravneh. Posebej sta govorila o nujnosti okrepitve sodelovanja na gospodarskem in znanstvenem področju. V pogovoru so bile med drugim izpostavljene prednosti Luke Koper kot vodilne luke v severnem Jadranu.
 
Ministra sta obravnavala tudi sodelovanje v okviru mednarodnih organizacij in se strinjala, da je sodelovanje med državama na multilateralnem področju zelo dobro. Zlasti sta pozdravila aktivnosti v t. i. Zeleni skupini, ki je bila ustanovljena leta 2009 na pobudo Slovenije in združuje 6 držav, med njimi tudi Singapur. Sogovornika sta pozdravila nov zagon pri delovanju Zelene skupine, znotraj katere bodo države sodelovale na treh skupnih področjih, trajnostnem razvoju, spodbujanju krožnega gospodarstva in zaščiti biodiverzitete.
 
Ministra sta pozdravila podpis prostotrgovinskega sporazuma med EU in Singapurjem, ki ponuja priložnosti tudi za okrepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Singapurjem.

Sogovornika sta izmenjala tudi stališča o aktualnih razmerah v Aziji ter o ključnih izzivih, s katerimi se sooča regija. Ob koncu sta si izmenjala vabili za obisk Singapurja in Slovenije.