Skoči do osrednje vsebine

Minister Bertoncelj na zasedanje ministrov EU v Bruselj

Minister za finance dr. Andrej Bertoncelj se bo v ponedeljek in torek v Bruslju udeležil zasedanja finančnih ministrov EU in območja evra. Finančni ministri se bodo seznanili s programom dela hrvaškega predsedstva Svetu EU ter ekonomsko finančnimi vidiki Evropskega zelenega dogovora. Govoril bodo tudi o davčnih izzivih, ki izhajajo iz digitalizacije.

Finančni ministri EU se bodo med drugim seznanili s programom dela hrvaškega predsedstva Svetu EU. S 1. januarjem 2020 je predsedovanje Svetu EU za šest mesecev prevzela Hrvaška, ki bo zaključila program tria predsedstev, v katerem sodeluje skupaj s Finsko in Romunijo. Na področju dela Sveta ECOFIN želi predsedstvo kot prednostno obravnavati pobude, ki spodbujajo reformne procese in konvergenco med državami članicami, poglabljanje notranjega trga, krepijo mednarodno ekonomsko in finančno vlogo EU ter blažijo negativne fiskalne učinke demografskih trendov.

Evropska komisija bo na zasedanju finančnih ministrov EU predstavila Evropski zeleni dogovor, ki ga je sprejela decembra. Slednji vključuje časovni načrt za vzpostavitev trajnostnega gospodarstva EU, s katerim zasleduje cilj, da Evropa do leta 2050 postane prva podnebno nevtralna celina.

Ministri bodo izmenjali mnenja glede Letne strategije trajnostne rasti 2020, Poročila o mehanizmu opozarjanja 2020 in Priporočilih glede ekonomskih politik za področje evra. Razpravljali pa bodo tudi davčnih izzivih, ki izhajajo iz digitalizacije. 

V okviru Evroskupine bodo imeli ministri na dnevnem redu dopolnjen predlog proračuna Portugalske in prioritete politik novih vlad v Španiji, Avstriji in na Finskem. Poleg tega bo Evropska komisija predstavila predloga priporočil ekonomske politike za evroobmočje za leto 2020. Evroskupina v vključujoči sestavi bo dogovorila tudi podrobnejši program za nadaljnje delo na področju bančne unije, dokončanja reforme Evropskega mehanizma za stabilnost ter virov financiranja proračunskega instrumenta za konvergenco in konkurenčnost.