Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Katič se je danes udeležila prvega dne neformalnega zasedanja Sveta za pravosodje in notranje zadeve

Ministrica za pravosodje Andreja Katič se je udeležila prvega dne neformalnega zasedanja Sveta za pravosodje in notranje zadeve, ki poteka v Zagrebu v okviru hrvaškega predsedovanja Svetu EU.
Skupinska slika ministrov na neformalnem zasedanju Sveta za pravosodje in notranje zadeve
1 / 3

Ministri so razpravljali o prednostnih nalogah na področju pravosodja, vlogi Evropske pravosodne mreže v civilnih in gospodarskih zadevah ter o pomenu usposabljanja in izobraževanja v pravosodju.

Ministrica Katič je v okviru razprave o prednostnih nalogah izpostavila pomen krepitve skupnih vrednot Unije, predvsem vladavine prava. Posebej je poudarila, da "vladavina prava brez samostojnega in neodvisnega sodstva ne obstaja. Po drugi strani pa je garant neodvisnosti brez pomena, v kolikor se sodne odločitve ne izvršujejo."

Ministrica Katič je v nadaljevanju izpostavila, da je obvladovanje umetne inteligence ključnega pomena, katerega pravno urejanje je potrebno nasloviti najprej z vzpostavitvijo splošnega regulativnega okvirja na ravni Unije, ki bi temeljil na spoštovanju demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic. Opozorila je na dejstvo, da je z vprašanjem zlorabe orodij informacijske tehnologije in umetne inteligence prepogosto žal povezano tudi razširjanje sovražnega govora po spletu. "Boj proti sovražnemu govoru, zlasti na spletu, bi morala biti ena od naših prioritet, saj spodbujanje sovražnosti zastruplja družbo in grobo posega v dostojanstvo žrtev" je dejala.

V razpravi o pomenu Evropske pravosodne mreže v civilnih in gospodarskih zadevah je ministrica podprla krepitev delovanja mreže, saj ima pozitiven vpliv na uporabo in razumevanje evropskega prava v praksi. V razpravi o pomeni usposabljanja in izobraževanja v pravosodju je ministrica Katič izpostavila, da je za strokovno in neodvisno odločanje pomembna tudi pridobitev znanj, ki presegajo pravo.

V svojih razpravah so se ministri strinjali, da je eden ključnih predpogojev za uspešno sodelovanje zagotavljanje medsebojnega zaupanja, ki temelji na vrednotah EU.